Bomen zijn ware eyecatchers in de tuin. Gedurende het hele jaar kan je bomen planten, mits de vorst uit de grond is. Het snoeien van sommige boomsoorten kan echter niet ieder seizoen. Er zijn een aantal boomsoorten die in de winter en het voorjaar gemakkelijk bloeden na het snoeien. Een verschijnsel waar veel tuiniers ieder jaar mee kampen, maar wat kun je hier het beste aan doen?

bloedende boom

Bloedende bomen

Bomen zoals de Acer esdoorn, Betula berk, Carpinus betulus haagbeuk, Juglans noot, Pterocarja vleugelnoot, Carja bitternoot gaan gemakkelijk bloeden na het snoeien in het voorjaar. Ook de druif mag als enige “niet boom” niet in dit rijtje ontbreken.

Waarom gaan bomen bloeden?

Bloedende bomen hebben al vroeg een verhoogde worteldruk, waardoor de sapstroom in januari of februari al op gang komt. Dit is op zich niks geks, want dit is normaal voor alle bomen.

De reden waarom de ene boomsoort wel bloedingsverschijnselen vertoont en anderen niet, heeft te maken met het vatenstelsel. Bomen die bloedingsverschijnselen geven, zijn verspreidporig. De sapstroom komt dan op een andere manier tot stand waardoor de boom bij een snoeibeurt sneller sap verliest.

Wat kun je doen om bloedingen te voorkomen?

Bij een heftige bloeding kan de boom een deel van zijn reserves verspelen. Als de snoeiwonden van de boom niet te groot zijn, kan de boom het bloeden vrij goed aan. Wanneer de snoeiwond groot is, kun je het beste van de boom afblijven want de meeste middelen doen meer schade dan goed.

  • Branden: Wanneer je de wond met een gasbrander probeert dicht te schroeien, tast je het cambium aan waardoor de boom niet kan overgroeien.
  • Insmeren: Als je de boom insmeert met een wondafdekmiddel, zal de wond zich gaan afsluiten. Door het opgesloten vocht gaat de boom van binnen rotten.

Om het bloeden te voorkomen kun je het beste snoeien:

  • In augustus, wanneer de boom in volle bloei is.
  • Vanaf begin november tot 21 december, bij neergaande sapstroom.
Lees meer  Bomen op de erfgrens

 

Lees ook:
Meer over Snoeien
Meer over beplanting