Als de sierkersen of andere prachtige bomen met bloesem weer bloeien, is het echt lente! Eén voluit bloeiende boom in het voorjaar is even indrukwekkend als hele velden krokussen, narcissen of andere bloemen. Een bloeiende magnolia tegen een blauwe lucht is adembenemend mooi.

Bloesem in het voorjaar

Begin vorige eeuw waren drie soorten bomen onmisbaar in een tuin: een magnolia, een sierkers en een grijze ceder. De schoonheid die die bomen gaven, kunt u nu herbeleven in nieuwe vormen die ook in kleine tuinen passen. De hierna genoemde bloemenbomen hebben nog iets gemeen: u hoeft er weinig aan te doen als u ze eenmaal hebt geplant. Snoei is niet of nauwelijks nodig.

Sierkersen

De sierkersen Prunus zijn er in tientallen vormen. Soms zijn het struiken, soms echte stambomen.Ze bloeien zeer rijk in april en vaak ook nog in mei met witte, lichtgele, roze, lila of zelfs paarse bloemen.Heel mooi is de veelgeprezen treurvorm Prunus serrulata ‘Kiku-shidare’ die al begin april bloeit met warmroze bloemen. Een nauwe verwant is de bekende P. serrulata ‘Kanzan’, die wat later bloeit en zowel als struik en als stamvorm wordt gekweekt. In stamvorm kan zelfs tot tot 10 meter hoog. De elegante vaasvorm van de takkenkroon is heel typerend. Ook de ‘Kanzan’ bloeit rijkelijk en roze. Amanogawa groeit uit als slanke zuilvorm en heeft heel lichtroze en geurende bloemen. Taihaku wordt een flinke struik die al begin april met enorm grote, witte bloemen bloeit.

Tientallen soorten magnolia’s

De bekendste groep valse tulpenbomen of beverbomen, zoals de magnolia’s ook worden genoemd, is de Magnolia Soulangeana Groep.
Ze vormen grote struiken of kleine bomen tot 5 à 8 meter hoog en ze bloeien in april-mei met massa’s grote, rechtop staande, klokvormige bloemen aan de kale takken. Heel mooi zijn bijvoorbeeld de ‘Lennei Alba’ en ‘Amabilis’ met witte bloemen. De kleinblijvende ‘Genie’ wordt tot 3 meter hoog en heeft warmrode bloemen. Hiernaast zijn er ook  tal van roze bloeiende varianten zoals  ‘Brozzoni’ en ‘Sundew’.

Lees meer  Zwarte planten de nieuwe trend

Een prachtige judasboom

De judasbomen Cercis vormen een geslacht met zeven soorten bladverliezende bomen uit Europa, China en Noord-Amerika.
Een van de mooiste is de nieuwe Cercis canadensis ‘Forest Pansy’, een prachtige, roodbladige judasboom. Deze is zacht fluwelig rood en wordt in de loop van het seizoen wat groener em kan uiteindelijk 3 meter hoog worden. In april-mei verschijnen de fraaie, roze, eetbare bloemen aan de dan nog kale takken. De bloemen smaken lichtzuur, lekker in een frisse salade! Deze boom geschikt als leiboom en trekt door zijn bijzondere kleur altijd de aandacht. Ideaal als solitair en geschikt voor iedere maat tuin. Plant hem op een zonnige, beschutte plek in goed doorlatende grond.

Redactie: colour-your-life.nl