De phalaenopsis, vlinderorchidee, is een populaire kamerplant. Met de juiste verzorging kan de phalaenopsis wel 2 tot 3 keer per jaar bloeien, in periodes variërend van 2 tot 6 maanden!

Wij hebben een aantal verzorgingstips voor je op een rij gezet, waardoor je jarenlang van je orchidee te kunt genieten.

Het populairste meisje van de klas

Phalaenopsis wordt door veel mensen als dé orchidee gezien. Alle phalaenopsis zijn inderdaad orchideeën, maar niet alle orchideeën zijn phalaenopsis. Andere orchideeën zijn bijvoorbeeld cambria, dendrobium, oncidium, miltonia en vanda.

Vlinderorchidee

De phalaenopsis wordt door haar uiterlijk ook wel vlinderorchidee genoemd. Phalaenopsis, dat komt van het Griekse ‘phalaina’ mot en ‘opsis’ gelijkend. En inderdaad, de bloemen van de phalaenopsis lijken op vliegende motvlinders. De bloemen zijn er in het paars, roze, zalmkleur, wit, geel en zelfs blauw deze zijn geverfd en hebben vaak een creatief gespikkeld of gestreept patroon.

Standplaats van de orchidee

Orchideeën voelen zich het beste thuis op een lichte standplaats, maar staan van april tot en met oktober liever niet in direct zonlicht. Wanneer de planten in het volle zonlicht staan worden de bladeren geel en verkleuren de bloemen. Ze gedijen niet op droge plekken zoals boven de radiator en houden daarnaast niet van tocht. Ook een standplaats vlakbij de fruitschaal maakt de orchidee, een daarmee dus ook de phalaenopsis, niet gelukkig.

Water

Zodra de wortels wit worden lust je eyecatcher graag een slokje. Orchideeën houden daarbij van zoutarm, zacht water. Leidingwater bevat vaak een teveel aan kalkzouten, waardoor de speciale potgrond sneller afbreekt en wortels kunnen beschadigen. Regenwater of mineraalwater is daarom veel beter voor de plant.

Dompelen

Nog beter dan water uit de gieter te sproeien, is de plant te dompelen in een bak of emmer. Dompel de pot eens in de 7 tot 10 dagen ongeveer 10 minuten onder in lauw (regen)water. Laat de orchidee na het dompelen goed uitlekken, ze houden niet van natte voeten.Laat de plant na het dompelen goed uitlekken, de orchidee houdt er namelijk niet van om met haar wortels in het water te staan.

Lees meer  Skimmia

Luchtvochtigheid

Wel houden orchideeën van een hoge luchtvochtigheid. Door af en toe de bladeren te besproeien met een plantenspuit of te bevochtigen met een spons geef je de plant een fijne oppepper. Je kunt dit het beste in de ochtend doen, zodat het in de loop van de dag kan opdrogen.

vlinderorchidee_phalaenopsis_wit

Voeding

Verwen de plant ook met speciale orchideeënvoeding dit zorgt gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei.

Tweede bloei

Als de phalaenopsis helemaal is uitgebloeid kun je de orchidee voor een tweede keer in bloei brengen. Dit doe je door net boven het tweede oog, van onderaf, de tak af te knippen. Daarna zet je de plant op een koelere en drogere plaats en geef je haar wekelijks een beetje water. Met de juiste verzorging en een beetje geduld kan je na een paar maanden weer genieten van nieuwe bloemen.

Verpotten

Verpot de orchidee om de 2 à 3 jaar en gebruik hiervoor speciale orchideeënpotgrond. Orchideeën hebben namelijk tere wortels en daardoor de behoefte aan potgrond met een luchtige structuur. Een mengsel van houtsnippers is daardoor ook ideaal. In het wild groeien de planten immers aan bomen, en dus niet in de grond. Dode wortels kun je bij het verpotten gelijk afknippen.

Heel veel plezier van en met je phalaenopsis!

 

Lees ook – Orchidee als snijbloem
Lees ook – Viooltjesorchidee Miltonia