Bottelrozen met rozenbottels zijn een ideale combinatie tussen een sierplant en een plant met culinaire meerwaarde. Rozenbottels zijn heerlijk gekookt als zoete saus, in jams en compotes, om thee van te trekken en in ijs.

Wat is een rozenbottel?

Een rozenbottel is de vrucht van de plant rosa, beter bekend als roos. De bottels vormen zich na de bloei in het najaar aan de bottelrozen en hebben veelal een rode, gele, oranje of paarse kleur. De rozenvruchten hebbben daarnaast een ronde of langwerpige vorm. Veel soorten zijn zeer hoog in vitamine C en geschikt voor consumtie. En dat is niet alleen voor de mens die er graag jam of siroop van maakt, ook vogels zijn dol op de vruchten van bottelrozen. Daarnaast worden rozenbottels vaak gebruikt in prachtige najaarsboeketten.

Soorten bottelrozen

Niet alle rozenstruiken vormen prachtige rozenbottels. Toch zijn er zijn heel wat mooie soorten en variëteiten verkrijgbaar voor de liefhebbers van deze prachtige rozenvrucht.
Langwerpige rode rozenbottel oogsten van de bottelroos in de tuin

Rozenbottels met een speciale kleur

Lang niet alle rozenbottels zijn oranjerood. Bij de Chinese roos Rosa chinensis worden ze blauwgroen, bij de duinroos Rosa pimpinellifolia zijn ze bruinzwart. Soms zijn ze borstelig of behaard, zoals bij Rosa × damascena, of flesvormig zoals bij Rosa moyesii, peervormig Rosa omeiensis of eivormig en donkerrood Rosa wichuraiana.

Populaire rozenbottelsoort

De bekendste bottelleveranciers speciaal voor de bottelproductie zijn vormen van de Japanse bottelroos of rimpelroos Rosa rugosa die het ook aan de kust goed doet. Deze roos trekt zich niets aan van zoute lucht.

Er zijn diverse variëteiten, zoals de wit bloeiende ‘Alba’, en hybriden met Rosa rugosa als een van de ouders, bijvoorbeeld de paarsroze ‘Fru Dagmar Hastrup’. Ze bloeien in juni-september. Deze planten leveren bottels die wel 2 cm groot kunnen zijn, glad en kogelvormig tot platrond, oranjerood. Ook vogels zijn er gek op. Ook bij de Engelse of Austin rozen komen bottelproducenten voor, zoals de sterke, halfgevuld en roze bloeiende Rosa ‘Dapple Dawn’.

Lees meer  De verkleurbloem Lantana

Nederlandse rozenbottel

De échte bottelroos qua Nederlandse naam heet Rosa villosa en komt uit Oost-Europa en de Kaukasus. Deze soort heeft iets roodachtige, berijpte twijgen, grijsgroen, lichtbehaard blad en lichtrode, enkele bloemen in juni-juli.

Al in augustus verschijnen de eerste bottels groot en rood aan deze tot 2 m hoge heester. Nog een goede, tot 1,5 m hoge bottelroos: de eglantier Rosa rubiginosa met geurende, rode bloemen juni-juli, naar frisse appels geurend blad en ronde, oranje bottels.

Verzorging

Bottelrozen kun je gewoon tussen de sierplanten zetten. De meeste soorten worden 1 tot 3 meter hoog. In pot gekweekte bottelrozen kun je het hele jaar door planten.

Lees ook – Maak een herfstkrans van rozenbottels