Beschrijving Gele Kornoelje

De gele kornoelje is een bijzondere plant gezien de plant in februari prachtig geel begint te bloeien. De rode takken zorgen ook in de winter voor een mooie plant. Tegenwoordig verwerkt men de vitamine- C- rijke bessen tot sap, jam, gelei, compote en wijn die helaas niet in de handel te verkrijgen zijn, maar door de Duitse, Oostenrijkse en Oost-Europese fruitboeren zelf geconsumeerd worden. Vaak worden zij vermengd met meloenen, peren en appels. Dit alles zorgt ervoor dat de kornoelje in Nederland relatief onbekend is. Alleen echter het uiterlijk van de plant en de vroege bloei maken hem een waardevolle toevoeging aan uw tuin.

Gele Kornoelje: Cornus mas
Plantenlaag: lage bomen
Plantenfuncties: fruit, verwerkt eetbaar, vlinderplant,
Bloeitijd: februari
Oogsttijd: september tot oktober

Verschillende lage fruitbomen

Beschrijving Kaki fruit

De kaki ook wel sharonfruit genoemd is een opvallende fel oranje vrucht. De vrucht smaakt als ze rijp is zeer zoet. In Nederland is het moeilijk deze soort te verbouwen aangezien de plant meestal in de subtropen of in warme gebieden groeit. Er zijn echter matig winterharde soorten van te vinden. In een kas komt deze boom echter het beste tot recht. Het kaki fruit is inmiddels op de markt en in enkele supermarkten te verkrijgen.

Kaki fruit: Diospyros kaki
Plantenlaag: lage bomen
Plantenfuncties: fruit, vers eetbaar, verwerkt eetbaar,
Bloeitijd: juni
Oogsttijd: eind oktober

Beschrijving kersenpruim

De kerspruim is inheems van de Balkan tot Midden-Azië. In Midden-Europa wordt de soort aangeplant vanwege de eetbare vruchten. Mogelijk is de gekweekte pruim een hybride van de kerspruim met de sleedoorn. Ook werd deze boom in Nederland veel gebruikt maar is langzaam uit de gratie geraakt. Op het moment maakt de boom echter een comeback. Krozen horen net als Pruimen en Mirabellen tot de Prunus familie en het is daarom leuk voor de variëteit om van allen een paar bomen aan te planten in de permacultuurtuin. Dit zorgt voor belangrijke diversiteit in de tuin.

Lees meer  Buxus

Krozen kerspruimen: Prunus cerasifera
Plantenlaag: lage bomen
Plantenfuncties: fruit, vers eetbaar, verwerkt eetbaar
Bloeitijd: half maart tot eind april
Oogsttijd: half juli tot eind augustus

Bron: Nederlandse Eetbare Planten en Paddenstoelen Database

Lees ook:
Meer over fruit
Tuinfilmpjes Tuinen TV
Hovenier aan het woord
De moestuin
Tips voor tuinonderhoud