Quinoa is een ontzettend fijne basis voor maaltijdsalades. Je voegt er een paar groenten aan toe, wat verse kruiden, liefst ook nog iets om op te bijten, zoals een handje noten of zaden, en klaar ben je. Nou ja, en een dressing natuurlijk. Maar die kun je heel eenvoudig houden; citroensap en olijfolie is vaak al genoeg.

Het geheime wapen in deze salade is de gegrilde broccoli. Het is ongelofelijk hoe lekker broccoli wordt van een heel kort verblijf op een gloeiendheet rooster. Laten we Yotam Ottolenghi forever dankbaar zijn voor deze uitvinding.

Recept Quinoasalade met gegrilde broccoli, avocado & pistache

We love groente – Janneke Vreugdenhil 

quinoasalade, janneke vreugdenhil, kookboek, tuinen.nll

Ingrediënten 

voor 4 personen

• 200 g quinoa
• 1 stronk broccoli, in roosjes
• olijfolie
• zest van 1 citroen + sap van 2 citroenen
• ½ tl gemalen komijn
• 12 radijsjes, in plakjes
• een handje bladpeterselie, fijngesneden
• een handje dille, fijngesneden
• 2 rijpe avocado’s, in schijfjes of blokjes
• 50 g pistachenootjes, geroosterd en grof gehakt

Bereidingswijze

Kook de quinoa met 400 ml water en een snufje zout in 15 minuten gaar. Giet af en spreid de korrels uit over een platte schaal zodat ze snel afkoelen.

Breng nog een pan water met een snuf zout aan de kook voor de broccoli. Blancheer de roosjes 2 minuten en laat ze uitlekken. Verhit een grillpan tot hij loeiheet is. Hussel een klein beetje olijfolie door de broccoliroosjes en gril ze een paar minuten tot ze een mooi streep- patroon hebben.

Klop een dressing van de citroenzest, het grootste deel van het sap, de komijn, zout, peper en 5 eetlepels olijfolie. Proef en voeg zo nodig meer citroensap toe. Hussel de quinoa, broccoli, radijs, peterselie, dille en het grootste deel van de dressing door elkaar en spreid uit over een grote, platte schaal. Hussel de avocado door de rest van de dressing en verdeel dat vervolgens over de salade. Bestrooi tot slot met de pistachenootjes.

Lees meer  Lentesoep gemaakt van lente-ui

quinoasalade, we love groenten, janneke vreugdenhil, omslag, kookboek, recepten, tuinen.nl, quinoa

Janneke Vreugdenhil – We love groente
Prijs €27,50
Uitgeverij Podium

Veel mensen willen vaker vegetarisch eten, maar hoe zet je elke dag weer iets lekkers op tafel? Janneke Vreugdenhil heeft een missie: iedereen laten zien hoe veelzijdig en lekker groenten zijn. En daarvoor hoef je heus geen topkok te zijn.

Met haar bestseller I ♥ groente bewees Janneke Vreugdenhil al hoe veelzijdig koken met groenten kan zijn. In We ♥ groente geeft ze meer dan 120 gloednieuwe groenterecepten. ‘Familiefavorieten’ en ‘Snel iets op tafel’ tot ‘Borrelvoer’, van salades tot soepen voor elk seizoen, van verrassende voorgerechtjes tot originele ovenschotels.