Broccoli zit bomvol vitaminen en voedingsstoffen en wordt daarom ook wel een superfood genoemd. Wil je zelf broccoli kweken? Rassen die het goed doen zijn Groene Calabrese, Purple Sprouting en Southern Comet.

Broccoli zaaien

Broccoli kun je vanaf maart binnen of in de kas voor zaaien. Vanaf april t/m eind mei kun je in de volle grond zaaien.

Bodem en bemesting

Broccoli heeft veel compost nodig, werk voor het zaaien al een flinke laag door het zaaibed. Na de oogst van de hoofdknop, geef je extra compost of organische mest zodat de zijscheuten doorgroeien. De grond moet vochtig, maar niet doorweekt zijn. Zorg voor een goede afwatering.

broccoli kweken, moestuin, broccoli, tuinen.nl

Oogsten

Zaai je de broccoli begin april, dan oogst je al begin juli. Bij te vroeg oogsten zijn de bloemschermen te klein, te laat oogsten geeft bloei en losse bloemschermen. Gebruik de broccoli het liefst op de dag van de oogst. Je kunt hem ongeveer 7 dagen in de koelkast (in folie) bewaren, maar de smaak wordt snel minder. Wanneer de kleur bij de bewaring naar de gele kant gaat wordt de smaak bitter.

Goede en slechte buren

Zet broccoli gerust naast augurk, boon, kamille, komkommer, munt, paksoi, pastinaak, oregano of spinazie. Maar vermijd aardbei, peul en radijs in de buurt van broccoli, zij remmen zijn groei af.

Bekijk ook: Combinatiteelt in de moestuin

oogst_broccoli

Meer tips voor broccoli kweken 

  • Breng een mulchlaag aan in het zaaibed van broccoli.
  • Oogst de broccoli voordat de bloemknoppen zich openen, de broccoli krijgt anders een bittere smaak.

Wist je dat…

Broccoli is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen. Van alle groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten. Dit bestanddeel lijkt het lichaam tegen kanker te verdedigen!

Wil je een origineel recept met broccoli? Probeer eens dit recept voor vegetarische broccoli burgers.

Lees meer  Zelf tomaten kweken

Lees ook: Zelf wortelen kweken of Zelf spinazie kweken