Net als vorig jaar hangen de bessenstruiken weer vol met besjes. Het is het enige dat echt lekker wil groeien in de moestuin. Tijd om er een lekkere bessenjam van te maken.

Bessen oogsten voor zelfgemaakte jam

Bessen oogsten

Gewapend met een emmer en een paar laarzen gaan we op pad om de bessen te plukken. De struiken staan langs de rand van de tuin en de greppel staat de laatste tijd vaak vol met water. Het is een waardeloze zomer!
Zo op het eerste gezicht lijkt het niet zo veel maar als we aan het plukken zijn komen we veel bessen (en later ook doorns) tegen. De totale oogst is 2,5 kg. Wow, dat is niet mis. Twee en een halve kilo moeten we dus verwerken tot jam.

Deel van de bessenoogst voor de vruchtenjam

Ingrediënten bessenjam Verhoudingen Benodigdheden
  • Bessen naar keuze
    (bijvoorbeeld kruisbessen, aalbessen, blauwe bessen, zwarte bessen, rode bessen)
  • Geleisuiker
De verhoudingen voor het maken van de jam zijn heel simpel: 1 op 1.
  • Glazen potten
  • Zeef
  • Pan
  • Pollepel

 

Voorbereidingen

Voor het maken van jam heb je natuurlijk ook potten nodig. En deze moeten kraakhelder en heel schoon zijn. Uitkoken is de beste manier, en daarna niet meer aan de binnenzijde aanraken! Ook de deksels moeten natuurlijk schoon zijn, alles om bederven tegen te gaan.

Stappenplan eigen bessenjam maken

Bessenjam Stap 1 - Vruchten wassen

Stap 1 – Schone bessen

Als eerste spoelen we alles goed af en zorgen dat de aanwezige beestjes weggespoeld worden.

 

Jampotten en ingrediënten zelf jam maken

Stap 2 – Rissen

Terwijl de potten en deksels schoon gekookt worden, beginnen we met rissen. Oftewel het verwijderen van de stokjes en steeltjes. Een aardige klus, maar het eindresultaat houdt ons op de been.

 

Bessenjam Stap 3 - Mengen en roeren

Stap 3 – Mengen en roeren

Voor elke kilo fruit hebben we een kilo geleisuiker nodig. De schone bessen gaan samen met de suiker in een pan. Vuurtje eronder en roeren maar. Na verloop van tijd zakken de bessen in, ziet alles er wat natter uit en ben je al bijna klaar. Dit is een heel makkelijk klusje.

Lees meer  Maak een moestuin plattegrond

 

Stap 4 - Potten vullen, omkeren en laten afvallen.

Stap 4 – Potten vullen

Na een tijdje doorkoken kunnen we de potten tot de rand vullen. Deksel er goed opdraaien en de potten op zijn kop plaatsen. Na een paar minuten de potten weer ‘normaal’ neerzetten en wachten tot alles is afgekoeld.
Weer een klusje klaar! Smullen maar…

 

Groet, Michel