Rozemarijn (Rosmarinus) betekent letterlijk ‘dauw van de zee’. In het wild is dit kruid vooral te vinden in de kuststreken langs de Middellandse Zee. Je kunt rozemarijn natuurlijk ook in je eigen tuin zetten. Dan kun je het kruid uit eigen tuin gebruiken op bijvoorbeeld aardappeltjes.
Rozemarijn is niet alleen lekker, het is een waar wondermiddeltje en heeft vele kwaliteiten. Het stimuleert bijvoorbeeld de bloedsomloop, bevordert de haargroei en helpt zelfs om je humeur een beetje te verbeteren!
Rozemarijn in de tuin
Je maakt rozemarijn blij met een zonnig plekje dat een beetje beschut is tegen wind. Het kruid groeit rechtop en kan wel 1,5 m hoog worden, maar in ons klimaat wordt hij meestal niet hoger dan 1 m. De plant bloeit van maart tot mei en krijgt dan lichtblauwe lipbloempjes. Rozemarijn groeit het best in lichte, goed doorlatende grond die rijk is aan kalk.
Lees hier hoe je kruiden in de lente kunt voorzaaien.
Snoeien
Het is belangrijk om rozemarijn regelmatig te snoeien. Op die manier blijven de planten in vorm en wordt de luchtcirculatie verbeterd. Daarom hebben we een paar tips voor je:
- Verwijder dode en zieke takken.
- Verwijder gebroken en schurende takken.
- Snoeien kan op vrijwel elk moment. Maar na de winter is het wel een must, omdat de rozemarijn snel verhout en ouder wordt. Snoei alle takken wat terug, maar nooit tot in het kale hout; zorg dat er altijd nog groen aan de takken zit.
- Door vormsnoei dwing je de plant om binnenin jonge takjes te maken. Kort hem daarom aan de toppen zo’n 5 á 8 cm in.
- Als je rozemarijn wilt gebruiken in je gerechten kun je beter geen losse blaadjes plukken, maar de toppen afsnijden met een snoeischaar of scherp mes. Daarna kun je de blaadjes er af halen.
- Als je de rozemarijn gaat verpotten, net voordat de nieuwe bloei begint, is het ook aan te raden om de plant zo’n 2 á 3 cm terug te snoeien.
Bekijk ook deze handige video over rozemarijn snoeien.
(Deze rozemarijn is al een tijdje niet gesnoeid)
Wil je ook weten hoe je tijm verzorgt? Hier lees je enkele tips.