Gezegend met droge grond en ligt (een deel van) je tuin grotendeels in de schaduw? Er zijn genoeg planten die het onder deze omstandigheden heel goed doen!

Ligging van de tuin

Wie op zoek is naar een huis zal zeker ook kijken naar de stand van de zon; is de kamer lekker zonnig, maar ook: hoe ligt de tuin. Liefst heeft men een tuin waar je lekker in het ochtendzonnetje kunt ontbijten en ’s avonds bij de barbecue de laatste stralen nog meepikt. Desondanks ontkom je er niet aan, dat bepaalde plekken in de schaduw liggen óf van het huis, óf van bomen of struiken.

Juiste plaats voor iedere plant

Met het plaatsen van planten kan men hiermee rekening houden. Ook maakt het voor een plant nogal verschil of hij in het lage, natte Hollandse polderlandschap staat of op de hoger gelegen droge zandgronden.

Wat kun je planten op droge grond in de schaduw?

Om met het voorjaar te beginnen: onder bladverliezende bomen en struiken die dan dus nog geen schaduw geven kunnen heel goed bollen geplant worden. Een ruwe boomstam met daarvoor de eerste tere voorjaarsbloemen is toch een poëtische combinatie.
Orientaals komkommerkruid is erg geschikt als schaduwplant op droge grond

Trachystemon

Verder valt te denken aan de Trachystemon orientalis. Trachystemon (orientaals komkommerkruid) is een laagblijvende plant die dichte kussens van bladeren vormt en in de lente blauwe bloempjes heeft.

 

Saxifraga stolonifera, ook wel moederplantje genoemd, is een fijne schaduwplanten voor droge grond

Saxifraga stolonifera

De Saxifraga stolonifera (moederplantje) heeft mooie gevormde en gekleurde bladeren. In de zomer geniet je van de pluimen van witte bloemen – heel verfrissend op een schaduwplek.

 

Als schaduwplant op droge grond doet Epimedium perralderianum het erg goed in de tuin

Epimedium perralderianum

De Epimedium perralderianum (elfenbloem) is een wintergroene plant met in het voorjaar gele bloemen.

 

 

Meer dan een mooie bodembedekker. Maagdenpalm vinca minor is een goede plant voor een schaduwplek in droge tuingrond

Vinca

Om zo weinig mogelijk omkijken naar de schaduwtuin te hebben is een bodembedekker handig. Vinca (maagdenpalm) is een wintergroene bodembedekker met blauwe bloemen die lang bloeien.

 

Bladplant hosta doet het goed in de schaduw en stelt niet veel eisen aan de grond

Hosta

Natuurlijk kun je ook altijd hosta’s planten. Hosta’s zijn al jaren populaire schaduwplanten en kunnen prima in wat drogere grond.

Lees meer  Vlinderstruik snoeien

 

Plagen op de loer

Nadeel is dat een schaduwplek altijd vochtiger is en je met een aantal planten een slakkenparadijs creëert. Zo wil het nog wel eens gebeuren dat je in de loop van de zomer bij de hosta enkel nog wat nerven over hebt. Natuurlijke vijanden van de slak zijn padden. De aaibaarheidsfactor van de pad ligt dan misschien niet hoog, met het oog op slakken is het toch een gedoogde gast in de tuin. Leuker zijn egels, ook enthousiaste consumenten van slakken. Om de vriendelijke stekeltjes te lokken kun je in een hoek van de tuin wat gesnoeide takken neerleggen.

 

Lees ook – Het voorkomen en bestrijden van slakken

Lees ook – Meer tips voor het lokken en helpen van egels in de tuin

 

Andere tips voor het aankleden van een schaduwhoek

Tot slot: een donker plekje kan ook worden aangekleed met potten met daarin bijvoorbeeld een hosta of een royalere plant zoals een rodgersia, die grote bladeren en grote bloempluimen heeft.