Toptuinontwerpers zijn ervan in de bangeraakt: de elegante schoonheid van sierlijk wuivende grassen. Hun spel met de wind. Nooit breken, maar onvermoeibaar buigen. De keuze in siergrassen is eindeloos groot en gevarieerd. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze vragen uitzonderlijk weinig onderhoud.

Onderhoudsvriendelijk

Wie een zeer onderhoudsvriendelijke tuin wil hebben, moet dus zeker aan siergrassen denken. Eén van de slankste siergrassen voor vochtige, humusrijke grond is het tot 75 cm hoge pijpenstrootje Molinea caerulea, waarvan de cultivar ‘Moorhexe’ in augustus-september opvallende zwarte bloeiaren draagt.

Sierlijke grassen

Het blauw schapengras Festuca cinerea is blauwgrijs van kleur. Een paar planten bij elkaar vormen een dichte zode. Tot de hoge soorten tot 2,5 m behoren het bekende pampagras Cortaderia selloana voor droge grond en de diverse vormen van prachtriet Miscanthus; 2 à 3 m, waarvan bontbladige M. sinensis ‘Strictus’ en ‘Zebrinus’ gele dwarsstrepen heel geliefd zijn. Struisriet Calamagrostis is een tot 125 cm hoog, steil opgaand gras met dikke, vertakte bloempluimen in juni-augustus. Ook daarvan worden diverse ook bont-bladige cultivars gekweekt. En dit is maar een fractie van het vele grassen moois dat kwekers en tuincentra u bieden.

Bekijk de instructiefilm siergrassen snoeien >>

Kijk voor meer informatie over beplanting op www.colour-your-life.nl.

 

Lees ook:
– Meer over siergrassen en bamboes
– Alles over beplanting
– Bekijk de tuinkalender
– Hovenier aan het woord
– Trots op je tuin
– Milieubewust

Lees meer  Gratis de maand augustus van de Jaarplanner lezen