De skimmia is al jaren een populaire plant in de Nederlandse tuinen. Dat is niets voor niets, want de skimmia is een winterharde groenblijvende heester die zich elk seizoen van een andere kant laat zien.

Algemeen

Rond het einde van de zomer verschijnen de eerste knoppen en besjes. In de winter blijven de leerachtige dikke bladeren diepgroen en in het vroege voorjaar verschijnen de bloemen die een heerlijke frisse lentegeur verspreiden. Behalve in de tuin kun je skimmia ook toepassen in potten voor op balkon of terras.
 

Soorten

Er zijn twee bekende skimmiasoorten: de skimmia japonica en de skimmia reevesiana: 
 

 • De skimmia japonica bloeit van maart tot mei en bereikt een hoogte van zo’n één tot anderhalve meter. Om bessen aan de struik te krijgen heb je wel een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig. De skimmia reevesiana is tweeslachtig en zal daarom altijd bessen geven. Deze kleinere skimmia variant wordt ongeveer 80 cm hoog en geeft van mei tot juni witte bloemen.
 • Skimmia japonica 'Rubella' is een mannelijke plant met een rode kleur in de bovenste bladeren, bladstelen, bloemstelen en kelkbladeren. In 1865 werd deze zeer attractieve cultivar door Eugene Simon van China naar Frankrijk gebracht. De bloemknoppen zijn in de winter karmozijnrood. In het voorjaar komen er ivoorwitte bloemen tevoorschijn die lekker geuren.
   

Maar er zijn nog meer mooie en bijzondere skimmiavariëteiten verkrijgbaar:
 

 • Niet hoger dan 1 m wordt Skimmia laureola. De plant heeft aromatische bladeren, zoet geurende bloemen en zwarte bessen.
 • Skimmia japonica 'Fragrans' bloeit witroze en wordt zo'n 80 cm.
 • Skimmia japonica 'Ruby Dome' bloeit witroze en wordt slechts 60 cm hoog.
 • Een vroege bloeier is Skimmia japonica 'White Gerpa'. De crèmewitte bloemen verschijnen al in maart. Ook deze variëteit wordt zo'n 80 cm hoog. 
   

Standplaats

In de tuin heeft een skimmiaplant een lichte plek nodig, maar liever niet op het zuiden. Wanneer je de struik te veel aan de volle zon blootstelt zullen de donkergroene bladeren gele plekken vertonen. Maar je skimmia doet het ook goed in de schaduw of halfschaduw.
 

Verzorging

 • De struik stelt niet heel veel eisen wanneer de plant op een niet al te donkere schaduwplek staat.
 • Skimmia’s houden van goed afwaterende, niet kalkhoudende, lichtzure grond.
 • De beste maand om de skimmia te planten is september. Geef de planten flink wat water zodat de wortels meteen goed kunnen ontwikkelen.
 • Bij skimmia’s in pot is het belangrijk dat overtollig water goed kan weglopen. Kies daarom voor een pot of kuip met een gat aan de onderkant.
   

Snoeien

De skimmia groeit mooi compact en hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. Wanneer de plant echter te veel uitloopt en er een lelijke open plek ontstaat kun je de plant het beste na de bloei wat terugsnoeien. De beste snoeiperiode hiervoor is in de maanden mei en juni. In de video in de link hieronder zie je stap voor stap hoe je het snoeien van een skimmia aanpakt.
 

Bestel of ontwerp zelf een boeket met skimmia bij onze partner Bloomy

 

 

Bekijk ook – Hoe en wanneer snoei ik de skimmia?
Lees ook – Tuinkalender december