Nu de warme zomeravonden zijn overgegaan in natte, regenachtige en winderige dagen is het tijd om de tuin winterklaar te maken. De druivenstruik is helemaal leeg en ik heb de takken flink ingekort.

Stekmateriaal

Stekken is een prachtige manier om je snoeiafval een tweede leven te geven. Van de gesnoeide druiventakken knip ik stekmateriaal. Ik ga het weer een keer proberen om er planten van te kweken. Op lengte knippen, beetje stekpoeder en dan maar hopen dat het gaat lukken.

Mijn kweekkastjes

Ik heb twee kleine kweekkasjes waarmee ik aan de slag kan. Het is niet veel, maar ik heb tenslotte niet veel ruimte. In de ene bak heb ik zes potjes met druiven stekken geplaatst, in de andere bak staan zes potjes rozemarijn.

druiven_en_rozemarijn_kweken_in_november

Eigenlijk moet ik er niet aan denken dat al de druivenstekken ook daadwerkelijk gaan groeien, want waar moet ik ze dan laten? Het is te weinig om wijn van te maken. Zou trouwens wel lekker zijn, een eigen Chateau…!

lavatera_barnsleyVergane glorie

Vroeger, en nu klink ik echt als een oude man, stekte ik Lavatera. Zelfs voor de beginnende tuinier is dit een succes.
Neem stekken van ongeveer 30 cm in de periode september – oktober. Verwijder de onderste bladeren, stekpoeder aanbrengen en in een ruime pot planten.

Na een aantal maanden wachten zullen de stekken in het voorjaar uitlopen. Mocht je de licht-rose variant Lavatera in de tuin hebben Lavatera Barnsley, snoei deze dan niet te kort, anders zullen er het jaar opvolgend donker roze bloemen terugkomen aan de struik.
Succes!

 

Meer foto’s
Op mijn Pinterest bord Stadstuinieren heb ik nog meer foto’s van mijn rondje door de tuin geplaatst. Neem gerust een kijkje.

Groeten,
Michel

vraag_het_tuinenStel jouw tuinvraag

Heb je vragen aan Michel, een ander onderwerp of wil je iets met ons delen? Deel het via onze Facebook pagina en wij zullen jouw vraag zsm beantwoorden.  
Voor meer tips volg ons ook op TwitterGoogle+ en Pinterest.  

 

Lees meer  Roest voorkomen en bestrijden

 

Lees ook: