Frambozen

Frambozen kunnen in twee groepen worden ingedeeld: de zomer- en de herfstframboos.
Zomerframbozen zijn rijp in juni/juli en de herfstframboos rijpt vanaf augustus.

Voedingswaarde frambozen
Dankzij de bewezen krachtige antioxidanten en voedingsstoffen die de vruchten bevatten behoort de framboos tot superfoods. De framboos bevat onder meer een geneeskrachtige stof, die in die hoeveelheden tot nu toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden.

De vrucht staat stijf van de vitamine C en antioxidanten en draagt bij aan een gezonde huid. Wat bijzonder is aan deze vrucht, is dat zij hooikoorts, eczeem en astma zou verlichten. Ook zou het zelfs preventief zou werken tegen kanker.
Daarnaast stimuleren frambozen de doorbloeding van je lichaam. Frambozen bevatten een extract dat er voor zorgt dat je een sterk immunsysteem krijgt. Dit extract is ook te vinden in aardbeien, maar dan in veel mindere maten. Deze stof helpt bij het behouden van gezonde cellen, weefsel en spijsvertering.

Frambozen struik in de tuin 

De frambozen struik groeit in het wild ook in Nederland. Hij kan dan ook goed tegen het koude Nederlandse klimaat. Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels vrucht, waarna deze afsterven. Bij de herfstframboos dragen daarentegen de toppen van de eenjarige scheuten de vruchten. De meeste rassen dragen rode vruchten. De framboos is echter niet makkelijk te houden, hij is gevoelig voor kevers en schimmels. Het is dan ook een tijdrovende klus om mooie frambozen te kunnen oogsten.

Wil je ook graag een frambozen struik in de tuin? Online, zoals bij www.baldur-nederland.nl, en bij verschillende kwekerijen en tuincentra zijn de struiken verkrijgbaar.  Kijk voor meer tips ook eens in onze zaaikalender>>

Wist je dat…
De framboos is een plant uit de rozenfamilie. Hij is ook een verwant van de braam, dit kun je vooral zien aan het uiterlijk van de framboos. De frambozen plant geeft stervormige knoppen waar eerst bloemen, en later frambozen uit komen.
vraag_het_tuinen
Stel jouw tuinvraag
Heb je vragen over dit artikel, een ander onderwerp of wil je iets delen? Deel het via onze Facebook pagina en wij zullen je vraag zsm beantwoorden.
Voor meer tips volg ons ook op TwitterGoogle+ en Pinterest.  
Lees meer  Zelf paprika kweken