De laatste tijd horen we veel geluiden over bijensterfte. Er is onder andere veel aandacht voor insecticide en pesticiden. De bijenpopulatie krimpt en aangezien de zoemers onmisbaar zijn voor het ecosysteem, is dat een kleine ramp. Het wordt tijd dat wij de bijen gaan helpen en een bijenvriendelijke tuin creëren. 

Wist je namelijk dat de bijen het vooral ook heel moeilijk hebben doordat er te weinig planten in de tuin staan? Vooral in steden is er een groot tekort aan bloeiende planten. Daarom hebben we de beste tips op een rij gezet om de bijen te helpen met een bijenvriendelijke tuin.

Waarom bijen zo BIJzonder zijn

Bijen zijn onmisbaar in ons ecosysteem. Zo zijn de zoemers bijvoorbeeld ontzettend belangrijk in de moestuin. Wist je dat bijen maar liefst voor 90% verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van fruitteelt? Dankzij deze bestuiving ontstaan er vruchten, zaden en voortplanting. Zonder bijen zou je dus niet meer kunnen genieten van bijvoorbeeld appels, tomaten en zonnebloemen. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van je t-shirt? Ook katoen is mede mogelijk gemaakt door de zoemende bestuiver.

 

bijenvriendelijke_tuin_planten

Planten in een bijenvriendelijke tuin

Typische bijenlokkers zijn lavendel, zonnehoed, hemelsleutel, zonnebloem, lange ereprijs, kattenkruid, zilverkaars en herfstaster. Bijen zijn ook gek op kruiden zoals wilde tijm, bieslook, salie en wilde marjolein, in de supermarkt beter bekend als oregano. Verwen daarom niet alleen de bijtjes maar ook jezelf en zet je balkon- of andere bloembakken vol met deze heerlijk ruikende kruiden. De bijenlokkende planten kun je het beste uitkiezen op verschillende bloeiperiodes. Door de verschillende bloeiperiodes hebben de bijen namelijk altijd stuifmeel en nectar.

BIJzonder verblijf

Behalve met heerlijke bloemen en kruiden kun je de bijen ook een handje helpen in het voorzien van een woning. Hier maken vooral wilde, solitaire bijen graag gebruik van, onder andere om de winter door te komen. In de tuincentra en op het internet zijn tegenwoordig vele leuke insecten- en bijenhotels te vinden.

Lees meer  Gluiperds en kruipers

bijenvriendelijke tuin met insectenhotel

DIY Bijenhotel

Zelf kun je ook gemakkelijk een hotel maken. Boor in een stuk hout of boomstam verschillende gaten met een dikte van 5 tot 12 mm. Zorg ervoor dat de ‘verblijven’ zo’n 8 tot 20 cm diep zijn. Daarna kun je het beste het verblijf zo hoog mogelijk en op het zuiden ophangen. Op onze Pinterest pagina vind je trouwens nog veel meer leuke DIY inspiratie, van lieveheersbeestjeshuizen tot vlinderhotels.

Bijen in de tuin, is dat niet vervelend?

In tegenstelling tot de wesp, zijn bijen vredelievende insecten die niet snel zullen steken. Ze zullen dit alleen doen wanneer je ze vastpakt of in het nauw drijft. Je zult niet gauw last hebben van de bijen in je tuin. Naast bijen zal je met veel van de genoemde planten ook vlinders aantrekken.

Favoriete insectenhotels voor meer bijen in de tuin:

Lees ook – Vlinderlokkende planten

Lees ook – Vlinders in de tuin

Lees ook – Alles over dieren in de tuin