Steeds meer mensen kiezen voor kunstgras in de tuin. We willen vooral veel van onze eigen tuin kunnen genieten, waarbij we niet veel tijd hoeven te investeren in het onderhoud van de tuin. Dan is kunstgras natuurlijk een uitstekende keuze. Toch is het wel belangrijk om er bewust van te zijn dat kunstgras in veel varianten komt en niet elke soort biedt een even realistisch beeld. Hoe vind je nu het beste kunstgras voor jouw tuin? Wij geven je een aantal handige tips.

1. Zoek de juiste vezelhoogte

De vezelhoogte van kunstgras, ofwel de lengte van de grasvezels, speelt een belangrijke rol in de uitstraling en het gevoel van je gazon. Een hoogte tussen 30-37 mm wordt vaak gezien als ideaal voor een natuurlijke look en een comfortabel gevoel onder de voeten. Een kunstgrasmat in je tuin met kortere vezels kan er te perfect en minder natuurlijk uitzien, terwijl langere vezels de neiging hebben om sneller plat te liggen, wat meer onderhoud vergt om ze rechtop te houden.

2. Kies de kleur bewust voor jouw tuin

Het kiezen van de juiste kleur van je kunstgras is belangrijk voor een natuurlijke uitstraling. Kunstgras komt in verschillende tinten groen en sommige opties hebben bruine vezeltjes ingemengd om nabootsing van natuurlijk gras te verbeteren. Bekijk stalen in zowel de zon als de schaduw om te zien hoe de kleur verandert onder verschillende lichtomstandigheden. Een kleur die er in de winkel goed uitziet, kan er thuis heel anders uitzien. Let dus altijd goed op hoe de kleur toont in jouw tuin, waar je te maken hebt met een unieke lichtsituatie.

3. Let op kwaliteit en duurzaamheid

De kwaliteit van kunstgras bepaalt hoe goed je gazon bestand is tegen voetverkeer, zonlicht en weersinvloeden. Een hogere dichtheid van vezels en een sterkere rug zorgen voor een duurzamer oppervlak dat zijn vorm en kleur behoudt. De kosten voor kunstgras met een hogere dichtheid liggen vaak wat hoger, maar op de lange termijn is het wel de meest voordelige optie. Het kunstgras gaat namelijk veel langer mee.

Lees meer  Zitten in jouw tuin zoals het jou uitkomt

het beste kunstgras voor jouw tuin

4. Aandacht voor het onderhoudsgemak

Eén van de belangrijkste redenen voor mensen om kunstgras te kopen, is het onderhoudsgemak. Een echt gazon onderhouden kost immers veel tijd. Toch is niet elke soort kunstgras volledig onderhoudsvrij. De ene variant vraagt om meer aandacht dan de andere. Vraag naar de onderhoudsinstructies voordat je koopt. Over het algemeen is het aan te raden om voor een optie te gaan die slechts een minimale hoeveelheid borstelen en af en toe schoonmaken vereist.

5. Focus op veiligheid en comfort

Als je kinderen of huisdieren hebt, dan is het goed om te kiezen voor kunstgras dat speciaal is ontworpen voor veiligheid en comfort. Sommige producten zijn zachter en veerkrachtiger, waardoor ze perfect zijn voor speelgebieden. Ook zijn er kunstgrassen die zijn behandeld om antibacterieel te zijn, wat een extra laag van veiligheid toevoegt aan je tuin. Het is zeker de moeite waard om ook hierop te letten bij het maken van je keuze.