Ada Hofman wordt algemeen beschouwd als de grootste vijverspecialist van Nederland. Na veel experimenteren ontwikkelde ze een methode waarbij de helderheid van het water in haar vijvers helder gehouden kon worden, zonder dat daar filters of chemische middelen aan te pas komen.

Methode

Reeds als klein kind was zij bezig met vijvers. Haar speciale belangstelling ging uit naar de helderheid van het water; waarom wordt het water in een vijver vaak groen of troebel. Met veel experimenteren kwam ze erachter dat het water in de vijver met zogenaamde zuurstofplanten helder kan worden gehouden. Dit gegeven paste ze toe in al haar vijvers en vanaf dat moment waren al haar vijvers helder.

Zonder filters of chemische middelen. Deze methode is uniek in de wereld, ook in andere landen kampen veel vijverliefhebbers met groen water. Er is zelfs door de Japanse televisie een programma over haar gemaakt.

De vijvertuin van Ada Hofman

Zuurstofplanten zijn dus haar geheim. Een geheim is dit niet meer, want ze heeft deze methode reeds in een 3-tal boeken uitvoerig uitgelegd. Toch zijn er nog veel mensen die dit niet weten of niet geloven. Daarom heeft Ada Hofman in 1987 haar 2 hectare grote vijvertuin in Gramsbergen aangelegd. Bezoekers konden tot de sluiting eind 2015 met eigen ogen zien dat haar methode werkt. In de vijvertuin liggen ruim 50 vijvers in 30 aangelegde tuinen.

De kleinste vijver bevatte 400 liter water en de grootste ruim 3 miljoen liter. En alle vijvers worden helder gehouden met planten. Zelfs ondiepe waterschalen en aquaria worden zo helder gehouden.

Omdat veel bezoekers van de tuin met problemen over hun vijver beginnen, weet Ada Hofman precies wat er mis is in vijverland. Bijna alle problemen zijn bij haar bekend.

Ada Hofman: ‘Eigenlijk is het helder houden van het vijverwater heel eenvoudig. Zorg ervoor dat binnen 24 uur na het vullen van de vijver voldoende en goede zuurstofplanten in het water worden gezet. Zorg ervoor, dat het vijverwater niet verzuurt door het gebruik van verkeerde substraten of andere materialen zoals turf. Als je je hier aan houdt zal het water in de vijver zal nu helder blijven’.

Lees meer  Waterlelie

Wat gaat er mis in veel vijvers?

  • Het vijverwater mag niet kunstmatig worden verzuurt, want daar kunnen de zuurstofplanten niet tegen.
  • Er mogen nooit chemische middelen worden toegepast en meststoffen stikstof werken ook averechts. Al dat testen van het vijverwater zorgt alleen maar voor extra verwarring en heeft vaak tot gevolg dat de vijver overstuur gaat.
  • Doe geen vissen in de vijver die de zuurstofplanten opeten. Goede vissen zijn onder andere de goudwinde, de shubunkin en de goudelrits. Ook te veel vissen kunnen zorgen voor verstoring.
  • Een filter in de siervijver is beslist niet nodig en kan zelfs het hele vijver milieu om zeep helpen. Zet een pomp alleen aan als je zelf in de tuin bent.

 

Misverstanden over de vijver

1. Iedereen meent te weten, dat een pomp nodig is voor de zuurstof voorziening.
Antwoord: ‘Waterbeweging zorgt wel voor een beperkte opname van zuurstof door het water, maar niet genoeg om alle processen voldoende te laten verlopen. Denk maar aan de gemeente vijver met die grote fontein. Dat gaat goed zolang het niet te warm wordt. Wordt het wel warm, dan moet de brandweer komen om vers water in te laten, anders gaan de vissen dood. Als er voldoende en goede zuurstofplanten in de vijver staan, zorgen die voor voldoende zuurstof en gaat het altijd goed’.

2. Stilstaand water gaat stinken.
Antwoord: ‘Als er voldoende en goede zuurstofplanten in het water staan, zal het water nooit gaan stinken. Er ontstaat dan n.l. geen verkeerde verrotting. De meeste vijvers in mijn vijvertuin hebben stilstaand water’.

Het gaat er om dat je in de vijver een biologisch evenwicht wilt bereiken. Een biologisch evenwicht is: een leefgemeenschap tussen planten en dieren die zichzelf in stand houdt! Let op; het gaat hierbij wel om siervijvers en dus niet om vissen- of koi-vijvers.

Natuurlijk kunnen we in dit artikel niet alles uitleggen over de vijver, in de vijverboeken die Ada Hofman heeft geschreven gaat zij uitvoerig in op diverse zaken. Door een faillisement in 2015 is de vijvertuin van Ada Hofman helaas niet meer open voor publiek.

Lees meer  Coniferenspint

 

Lees ook: