Het najaar is het seizoen om uw vijver een ‘grote beurt’ te geven. Bekijk het vijverstappenplan voor het najaar.  

Stap 1: Waterhardheid

Controleer het vijverwater met een testset. Verhoog de waterhardheid indien nodig met een speciaal product. Het is van belang dat je de winter ingaat met een GH-waarde tussen 8 en 12 °DH. Dan is de kans op verzuring van het water minimaal.

Stap 2: Slib verwijderen

Vijverbodemslib is een voedingsbron voor algen in het voorjaar. Verwijder het bezinksel met een speciaal product. De micro-organismen breken het slib af. De pH korrels gaan bodemverzuring tegen en de natuurkalk zorgt voor de juiste waterhardheid.

Heldere vijver, tuinen.nl

Stap 3: Blad verwijderen

Verwijder zoveel mogelijk afgestorven planten, ingewaaide bladeren en takjes uit de vijver met een schepnet. Vergeet ook niet de vijverranden schoon te maken. Hoe minder voedingsstoffen, hoe kleiner de kans op algen.

Stap 4: Schoon oppervlak

In het najaar wordt het vijveroppervlak vaak vuil en troebel door bladeren, takjes en stof. Dit organische materiaal bevat voedingsstoffen voor algen. Maak het wateroppervlak schoon met bijvoorbeeld een schepnet.

Stap 5: Afdeknet plaatsen

Voorkom een voedseloverschot in de vijver door een afdeknet aan te brengen. Een afdeknet voorkomt het inwaaien van bladeren en takjes. Ze zijn er in diverse formaten zodat er voor elke vijver wel een passend afdeknet verkrijgbaar is.

Stap 6: Vissen voeren

Bij een watertemperatuur van 10 °C of minder kunt u overschakelen op wintervoer. Dit speciale visvoer heeft een lage energiewaarde, is licht verteerbaar en rijk aan vitaminen. Zo helpt u uw vissen in goede conditie de winter door.

 

Reiger, vijver, februari, onderhoud,

Stap 7: Reigers verjagen

In het najaar is het voedselaanbod voor reigers beperkt. Doordat vissen in koud water minder snel bewegen, zijn ze een gemakkelijke prooi. Daarom is het belangrijk om je vijvervissen tegen reigers en katten te beschermen.

Stap 8: Vijver beluchten

Met een beluchtingset voeg je extra zuurstof toe, terwijl kooldioxide CO2 door de luchtbellenstroom wordt afgevoerd. Zo voorkom je vissterfte in de winter en het voorjaar door zuurstofgebrek of ophoping van kooldioxide.

Lees meer  5x zomerbloeiers voor op het balkon

Stap 9: IJsvrij houden

Een volledig dichtgevroren vijver is schadelijk voor de vissen. Hak echter nooit een wak in het ijs. De trillingen kunnen inwendig letsel veroorzaken bij uw vissen. Hou de vijver plaatselijk ijsvrij door een aantal tennisballen in je vijver te leggen.