We leven in een wereld waarin alles snel, snel, snel moet. We voelen een bepaalde druk om te veranderen en mee te gaan met de tijd. En met de technologie. De ene technologische vernieuwing verschijnt na de andere. Aan de ene kant leuk en spannend, maar aan de andere kant kan het er ook voor zorgen dat we ons overzicht kwijtraken. Dat er chaos ontstaat. Juist daarom gaan we nu steeds vaker op zoek naar rust en worden thema’s als gezondheid en duurzaamheid steeds meer besproken. Ook in de tuin zien we deze thema’s terug. De onderstaande drie tuinen zijn een vertaling van de tijdgeest, elk op een andere manier. Kom erachter welke trendtuin het best bij jou past.

Trendtuin 1: Soft Landing

Een mooi voorbeeld van het op zoek gaan naar rust, vinden we in deze tuin. Er is behoefte aan verzachting en de wereld moet mooier en vriendelijker worden. Hier zien we dat terug in ronde vormen, zacht glooiend gras, veel zacht aandoende beplanting en natuurlijk lekkere kussens. In een tuin met veel groen kun je heerlijk tot rust komen. Het creëert het gevoel dat je door een enorm kussen opgevangen wordt. De zachtheid wordt versterkt door vriendelijke pasteltinten en semi-transparante zonwering. In deze tuin is genoeg ruimte voor vlinders, vogels en bijen. In de zomer is er genoeg schaduw dankzij de bomen en het groen, die tegelijkertijd ook zorgen voor opname van regenwater. Een beetje technologie kan stiekem ook leiden tot rust. Denk aan een robotmaaier die het gras voor je bijhoudt, ideaal! In een tuin als deze ervaar je bij betreding een ‘zachte landing’, waarna je heerlijk kunt ontspannen.

Trendtuin, soft landing, pasteltinten, zachte uitstraling, rust, zonwering, kussens, potten

Trendtuin, soft landing, pasteltinten, zachte uitstraling, rust, zonwering, kussens, potten

Met dank aan:
Urban Green Company – Groene wand
Griffioen Wassenaar – Beplanting
Martens Groep – Betonnen ringen
Capi Europe – Potten
Gardena – Smart system robotmaaier

Lees meer  Tuintrend Let me glow garden

Trendtuin 2: New Frontiers

De technologie komt op ons af en het verandert ons, of we nou willen of niet. Als je van al deze ontwikkelingen houdt, vind je deze tuin vast interessant. In deze tuin kan mobiel worden gesproeid en de verlichting is op zonnepaneeltjes. Hier zien we het thema duurzaamheid terug. Om de beleving van smart technologie door te trekken, worden (semi)-transparante en spiegelende materialen gebruikt, net als producten met iriserend effect om de onwerkelijke uitstraling te versterken. Via speelse watertegels in rvs goten kan het (overtollig) water mooi wegvloeien. De innovatieve schermen bieden rust, maar zorgen tegelijkertijd voor een wat futuristisch karakter. Het is een samenspel van tech en natuur. Dus niet alleen de nieuwste snufjes, maar ook beplanting waar bijen, vogels en vlinders blij van worden.

Tuin, trends, trendtuin, technologie, modern, automatisch, afwateringssysteem, zonwering, zonnepanelen, duurzaam

Tuin, trends, trendtuin, technologie, modern, automatisch, afwateringssysteem, zonwering, zonnepanelen, duurzaam

Met dank aan:
Griffioen Wassenaar – Planten
MBI – NCB grasklinkers
ACO Easygarden – Langstaafroosters
Luxform – Solar Tuinverlichting
Samson – Bank Twig
Elho – Potten
Gardena – Smart system regensensoren

Trendtuin 3: Harvesting Elements

Duurzaamheid, recycling en hergebruik van materialen: We houden ons er steeds meer mee bezig. We willen onze bijdragen leveren aan een beter milieu. Deze tuin is daar een mooi voorbeeld van. Voor een leefbare wereld zijn bomen en planten belangrijk, vandaar dat je in deze tuin veel groen ziet. De vele bomen en planten bieden daarnaast voedsel en veiligheid aan insecten en vogels. Ook over de opvang van water is nagedacht. Een regenton met bijpassende potten als ook mooie waterdoorlatende tegels zorgen ervoor dat de tuin een hevige regenbui aankan. Naast de kas, die het in contact staan met buiten versterkt, bevindt zich een goot met waterplanten die ook meehelpen aan de opvang van water. Deze tuin is uitermate geschikt voor mensen die van tuinieren houden en zich willen onderscheiden met hun tuin.

Trendtuinen, tuin, trends, harvesting elements, kas, groen, tuinieren, waterdoorlatende tegels, duurzaamheid, recycling

Met dank aan:
Royal Well – Tuinkas Bourton
Griffioen Wassenaar – Vaste planten
MBI – Tegels GeoVegetale
Moerings – Waterplanten
Capi Europe – Potten
Edelman – Overige decoratie
Gardena – Smart system beregening
Terras & Trends – Keerwanden en U elementen

Lees meer  Coulissen

Bron: Tuinbranche Nederland
Fotografie: Maayke de Ridder

Lees ook: Bloembollentrends van 2019