De meest populaire tuinrozen zijn trosrozen. Ze hebben een struikvormige groei en worden ook op stam aangeboden. Lage tros rozen worden Patiorozen genoemd. De bloemen staan in trossen bij elkaar. Ze zijn enkelbloemig, half gevuld of gevuld en de bloei is zeer rijk.

Trosrozen zijn er in tal van kleuren: wit, roze, rood en geel. Voorbeelden zijn Seasons, Lavender Dream ADR-roos en Bonica ’82 roze, halfgevuld.

Trosrozen in combinatie met vaste planten

Diverse trosrozen zijn ook als stamroos geliefd, Schneewittchen wit en halfgevuld, licht geurend bijvoorbeeld. De trosroos is dan op ooghoogte geënt. Stamrozen nemen weinig plaats in en lenen zich voor een onderbegroeiing, waardoor mooie combinaties met vaste planten zoals lavendel, vrouwenmantel Alchemilla en kattenkruid Nepeta kunnen worden gemaakt.
Trosrozen voor véél kleur

Trosrozen in combinatie met onderbegroeiing

Als onderbegroeiing zijn ook gras en groene planten zoals lage varens erg mooi. In een flinke pot geven trosrozen op stam een goed effect. Patiorozen. Patiorozen zijn lage tros rozen zgn. miniatuurrozen. Ze zijn bij uitstek geschikt voor potten, bakken en manden en worden ook op een stammetje geteeld. Ze bloeien rijk en langdurig en worden ongeveer 40 cm hoog. Een voorbeeld hier van is de hardroze Ramona Hit.

Redactie www.colour-your-life.nl

Lees ook:
Meer over rozen
Meer over beplanting
Alles over fruit
Voor de kids
Tuinplezier met kids

Lees meer  Narcis