Elke siergrassoort heeft zijn eigen unieke vorm: klein en polvormig, hoog als een scherm of spreidend in sluiervorm. De halmkleuren lopen uiteen van groen, blauw en rood, tot bont met rode, witte of gele halmen en witte of gele dwarsstrepen.

Mooie combinaties

Grassen laten zich goed combineren met andere vaste planten en zijn een mooie en waardevolle toepassing in de tuin. Bekijk bij aanschaf goed naar wat je wensen zijn.

Eenmaal aangeslagen, vragen siergrassen bijzonder weinig aandacht. Al met al zijn siergrassen ideale tuinplanten. Ze zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk en geven een prachtig accent aan elk type tuin, zowel in de zomer als in de winter.

Elk seizoen een fraai exemplaar

Grassen van het koude seizoen beginnen al vroeg in het voorjaar te groeien. Sommige blijven halfwintergroen in de winter, zoals de Carex ‘Deschampsia’, of geheel wintergroen zoals de Carex Buchananii.

Andere grassen doen het juist goed tijdens de warmere periodes in het jaar en blijven er ook mooi uitzien als het wat langer warm en droog is. Ze beginnen pas te groeien als de temperatuur wat meer is opgelopen; Molinia en Pennisetum zijn hiervan mooie voorbeelden.
Lees ook – Meer seizoentips

Siergrassen op balkon en terras

Grassen zijn niet alleen mooi in de tuin als achtergrond of langs water, maar ook in potten op het balkon en terras. Vooral grassen die niet té hoog worden zijn geschikt voor potten. De hogere soorten kunnen het beste in een grote pot met brede basis staan om omwaaien te voorkomen. Een voordeel van grassen in pot is bovendien, dat ze niet kunnen woekeren, zoals dat in de tuin wel het geval kan zijn.

Siergrassen die geschikt zijn in pot:

  • Pampasgras (Cortaderia) is een mooi, maar hoog gras. De opvallende witte pluimen verschijnen in het najaar en blijven de hele winter decoratief. Dit gras houdt van een zonnige standplaats en vraagt om een grote pot met brede basis om omwaaien te voorkomen.
  • Vedergras (Stipa) maakt fijne, dichte pollen. ’s Zomers komen er sierlijke zilveren pluimen aan. En voor wie het echt klein wil houden: blauw schapengras (Festuca glauca) vormt blauwe polletjes van maximaal 30 centimeter hoog.
  • Zegge (Carex) vormt mooie, niet te hoge pollen. Veel zegges houden ook ’s winters hun kleur. Dit gras doet het niet alleen goed in de volle zon, maar ook in de halfschaduw. Een aanwinst om in een mooie pot of mand neer te zetten.
Lees meer  Appelboom snoeien

 

Pijpenstrootje Molinia

Het pijpenstrootje, Molinia, heet zo omdat de stijve bloeistengels, die geen verdikkingen vertonen, vroeger werden gebruikt om de lange stenen pijpenstelen mee te reinigen. Pijpenstrootjes doen het in de tuin goed in elk type grond, als deze maar niet te voedselrijk is. Een zonnige plek is aan te raden, maar geef bij aanhoudende droogte wel water.

Vooral de kweekvormen zijn zeer geliefd in de tuin. Molinia arundinacea ‘Transparent’ is een zeer aaibare schitterende, polvormende plant met massa’s sierlijk overhangend smal blad. Deze grassoort kan maar liefst twee meter hoog worden. In de bloeitijd, juli-augustus, wuiven daar dan de sierlijke bloeiaren bovenuit.

Lampenpoetsersgras Pennisetum

Pennisetum, ook wel bekend als lampenpoetsersgras, heeft een ronde, polvormige groeiwijze en is zeer geschikt als solitaire plant. De bekende pluimen, die wel tot een meter hoog kunnen worden, komen op in de nazomer en blijven mooi tot ver in de herfst. Er zijn soorten met witte pluimen en groen blad, maar ook soorten met een mooie roze blos en donkerrood gras. Er is zelfs een kleinblijvend lampepoetsergrassoort dat zeer geschikt is voor op het balkon.

Ook in de winter heeft de plant een prachtig silhouet. Het is een opvallende verschijning in een gemengde border en laat zich goed combineren met planten zoals asters, pimpernel, sierdistel en andere najaarsbloeiers. Overigens laat dit siergras zich ook uitstekend combineren met een bloembollensoort als dahlia.

Carex

Carex (zegge) is geen grassoort, maar is wel heel nauw verwant. Het is een zogenaamde zegge, te herkennen aan de driekantige stengels. Net als bij de grassen bloeien de bloemen hier ook in pluimen en hebben de uiteinden van de bloeistengels aartjes. Uit de uitgebreide Carexfamilie is een aantal soorten geschikt voor de tuin: deze zijn zowel groenblijvend als bladverliezend.
Een paar namenvoorbeelden zijn hangende zegge, Japanse zegge, palmzegge of bontbladige zegge.

Lees meer  Tuinkalender juni

Zegge plant je op plaatsen waar de grond vochtig tot nat is. Het is een typische accentplant en een makkelijke, want zegge hoeft niet zoals veel andere vaste planten, in het najaar of voorjaar worden teruggeknipt.

Siergrassen snoeien in het voorjaar

Grassen zijn bijzonder fraai in de winterperiode, als er bijvoorbeeld een laagje rijp op ligt, of als ze ruisen in de winterwind. Ze geven je tuin dan een extra dimensie. Snoei siergrassen daarom nooit in het najaar, want dan vernietig je juist een groot deel van de sierwaarde van het gras. Snoei de plant pas in het voorjaar terug, tot ongeveer tien centimeter, voordat de groei begint. Als je in het voorjaar snoeit, komt de groei eerder op gang. Oud blad dat op de plant blijft zitten, vertraagt namelijk de opwarming van het hart van de plant en daarmee de groei met ongeveer drie weken.

Wist je dat…

Gras is een van de grootste plantenfamilies op aarde. Er bestaan wel 8.000 soorten. Familieleden komen dan ook op alle werelddelen voor. Het zijn er niet alleen veel, maar ze zijn er ook al heel lang. Recente vondsten wezen uit dat sommige grassoorten al 65 miljoen jaar bestaan! Zou het helpen dat grassen windbestuivers zijn?

Tip: Vergeet niet om af en toe wat gras te plukken. De bloeihalmen zijn prachtig als vulling voor boeketten.

Bekijk ook – Video siergras snoeien in maart en april