Met planten kun je ervoor zorgen dat er veel meer vlindersoorten in je buurt komen: in de tuin of vlakbij huis. Wij geven je een overzicht van vlinderlokkende planten.

Vlinders lokken naar de tuin

Bijna iedereen vindt vlinders schitterend en heel bijzonder. Hun fladderende vlucht heeft iets onbeholpen en aandoenlijks. Toch vliegen ze uiterst efficiënt. Een vlinder verbruikt vliegend veel minder energie dan een bij of wesp. Het is geweldig als er een op je arm neerstrijkt en zijn stralende vleugels van dichtbij laat bewonderen. Vlinders zijn fantastisch! In het tuincentrum adviseren ze je graag over de verschillende vlinderlokkers.

Vlinders beschermen

Je kunt er met planten voor zorgen dat er veel meer vlindersoorten in je buurt komen: in de tuin of vlakbij huis. Veel vlinders hebben speciale planten, waardplanten, nodig om hun eieren op af te zetten. Uit die eieren groeien rupsen die zich verpoppen en dan weer vlinders worden. Zoek in het tuincentrum maar naar de juiste soorten planten of zaden waar vlinders op afkomen.

Vlinders, vlinderlokkende planten,

De top 10 vlinderplanten

Deze top 10 van vlinderlokkers is samengesteld door de Vlinderstichting

Lees ook: Tips voor de bijenvriendelijke tuin

Inheemse bloemen waar vlinders op afkomen

Bloeiende heemplanten, planten die van nature in Nederland en België voorkomen, die je kunt zaaien. De vlinders gebruiken ze als waardplanten om eieren op af te zetten:

Vlinders, vlinderlokkende planten

Andere sierplanten waar vlinders gek op zijn

Ook met andere sierplanten kun je vlinders naar je tuin lokken. In het tuincentrum staan vaak de Latijnse namen en die hebben wij hieronder vermeld. Dat zoekt makkelijk in het tuincentrum. Ben je benieuwd hoe de planten eruit zien? Kijk dan in de uitgebreide online plantenencyclopedie van FloraLinq.

Lees meer  Subsidies voor een groene tuin of groen dak

Vaste planten:

Aconitum, Allium, Anchusa, Arabis, Asclepias, Aster, Astrantia, Aubrieta Bergenia, Calamintha, Centaurea, Centranthus, Doronicum, Echinops, Echinacea, Erigeron, Eryngium, Eupatorium, Gaillardia, Helenium, Helianthus, Heliopsis, Hesperis, Inula, Knautia, Lamium, Lavandula, Liatris, Ligularia, Limonium, Lupinus, Lythrum, Monarda, Nepeta, Origanum, Phlox, Prunella, Pulmonaria, Rudbeckia, Salvia, Scutellaria, Sedum, Solidago, Stachys, Teucrium, Thymus, Verbena.

Vlinderlokkende struiken:

Buddleja davidii, Calluna, Hebe, Hedera helix ‘Arborescens’, Ligustrum, Pyracantha, Syringa, Rubus. Plant deze soorten en de vlinders komen zeker!

Tip: kamperfoelie (Lonicera), Silene en Phlox zijn heerlijk geurende avondbloeiers waar veel nachtvlinders op afkomen.

Bekijk ook: 9x bijzondere vlinders