Er zijn voorjaarsbloeiers die nooit teleurstellen. Het blauwe druifje is hier een goed voorbeeld van. De blauwe bloemen bloeien in volle glorie en vrolijken elk huis, tuin of terras op. 

Het blauwe druifje heet officieel Muscari en dankt deze naam aan de licht naar muskus geurende bloemen. Van nature komen ze o.a. voor in de landen rond de Middellandse Zee, maar ook in onze, soms koude, tuinen voelen blauwe druifjes zich prima thuis. Lentebloeiers als Muscari kunnen prima tegen frisse omstandigheden en overleven zelfs een paar graden vorst.

Planten van blauwe druifjes

Het blauwe druifje is met haar vrolijke trossen miniklokjes een van de eerste bloembollen die na de winter voor kleur in de tuin zorgen. Wil je ook genieten van een vroeg voorjaar in je tuin? Zet deze veelzijdige bolletjes dan in het najaar in de grond.

De winterharde bloembollen kun je planten van september tot en met november. Plant de bollen op een plek in zon of halfschaduw en zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Houd een afstand van 10 centimeter tussen de bollen aan en plant ze ongeveer 10 tot 15 centimeter diep.

Verschillende kleuren

Het blauwe druifje is in meer dan 12 potsoorten verkrijgbaar. De Muscari ‘Blue Spike’ is te herkennen aan haar dubbelbloemige bloeiwijze. Muscari ‘Blue Spike’ is één van de bijzondere soorten van het blauwe druifje maar er zijn er meer. Zo heeft Muscari ‘Fantasy Creation’ opvallende broccoliachtige bloemen en Muscari latifolium heeft twee blauwtinten.

Hoewel de meest voorkomende kleur blauw is, kun je bij tuincentrum of bloemist tegenwoordig ook witte druifjes in potjes tegenkomen.

Succes verzekerd met het blauwe druifje

De diverse soorten blauwe en witte druifjes stellen niet teleur. Ze komen altijd en overal tot uitbundige bloei. De bloeitijd varieert van twee weken in huis tot meer dan een maand buiten. Laat na de bloei de bollen in de grond zitten. Ze komen het volgend voorjaar vaak weer tot bloei!

Lees meer  8x mooie pioenen

Vond je dit artikelen interessant? Lees dan ook: