Framboos Framboos

De lange takken van framboos Rubus idaeus moeten worden geleid. De vroegste frambozenrassen rijpen omstreeks de langste dag, bijvoorbeeld ‘Mailing Promise’ en “Tulameen’. Een laat ras zoals ‘Marwé’ rijpt in juli.
Frambozen met gele vruchten zoals ‘Fallgold’ zijn echte liefhebbersplanten.
Herfstframbozen zoals ‘Zefa Herbsternte’ en het nieuwe ras ‘Autumn Bliss’ dragen vrucht aan scheuten, die in het voorjaar zijn gegroeid. De vruchten rijpen vanaf augustus.

Tip:

Framboos en braam kruisen gemakkelijk. Dat heeft diverse smakelijke hybriden opgeleverd, zoals ‘Tayberry’ of Taybes.

Framboos Braam

De soms meterslange takken van braam Rubus fruticosus moeten worden geleid. Een sterk gestekeld ras is ‘Himalaya’, een sterke groeier met smakelijke vruchten, die
vroeg rijpen vanaf eind julil. In de tuin heeft een stekelloos ras voordelen. ‘Huil Thornless’ is in dat opzicht aanbevelenswaardig. Zo ook het Amerikaanse ras ‘Chester Thornless’ dat pas in augustus rijpt Samen hebben ze een lange oogsttijd.

Framboos Japanse wijnbes

Een gezonde vruchtheester die zelfs schaduw verdraagt, is Japanse wijnbes Rubus phoenicolasiusJ. De takken zijn bezet met rode, vrij zachte stekels en de zachtgroene bladeren hebben een zilverkleurige onderzijde. In augustus vormen zich
helderrode framboosachtige vruchten binnen de kelkblaadjes. Die vruchten hebben een zachtzure smaak.

• Rubus verlangt zon en niet te zware, vocht-
houdende grond.
• Afgedragen takken na de oogst afsnoeien,
nieuwe aanbinden.
• Vers gebruiken; ook geschikt voor sap, jam
en invriezen.

Rubus-soorten aan draad

De soepele takken van braam, framboos en Japanse wijnbes moeten aan draden worden geleid. Span die draden rond de moestuin en er ontstaat een verrukkelijke haag. Sla om de 4 m palen in de grond die 1,80 m boven de grond uitsteken. Plant om de 1 m een struik; bij frambozen 4 per m. Bij meer rijen naast elkaar is een tussenruimte van 2,5 m nodig.

Tip: Min of meer groenblijvend als ‘Thornless Evergreen’ is geschikt om een decoratieve afscheiding mee te maken.

Lees meer  Kolenteelt eetbare koolsoorten

Redactie: www.colour-your-life.nl

Lees ook:
Meer over fruit
Tuinfilmpjes Tuinen TV
Hovenier aan het woord
De moestuin
Tips voor tuinonderhoud