Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas uit de lookfamilie en een echte smaakmaker in veel gerechten. Rond de herfstperiode raken de bakken van de moestuin aardig leeg, dus knoflook kweken kan dan prima!

Knoflook kweken in eigen tuin

Knoflook kweken vraagt niet om expertise of groene vingers. De planten hebben namelijk amper verzorging nodig. Het enige wat je hoeft te doen is planten en wachten. Toch blijkt knoflook nog niet echt populair in de tuin. Zonde, want het is letterlijk een oogst die pit heeft. En vooral dat mediterrane gevoel dat je een bol met zoveel smaak gewoon zelf kunt telen, spreekt menig moestuinder wel aan.

knoflook, knoflook kweken n eigen tuin

Voedingswaarde van eigen gekweekte knoflook

Met knoflook in je eigen tuin verwelkom je een aromotische bol met een hele hoge voedingswaarde. Zo zit er bijvoorbeeld allicine in, een stof die weerstandsverhogend werkt, en schimmels en infecties tegengaat. Ze zitten ook vol met vitaminen en het helpt zelfs bij het verminderen van allergische reacties.

Verschillende soorten knoflook

Knoflook wordt niet uit zaad opgekweekt maar vegetatief vermeerderd. De ‘teentjes’ of partjes waaruit de knoflookbol ontstaat vormen namelijk het vermeerderingsmateriaal. Speciale kweekknoflook kun je als plantgoed kopen bij de kweker of het tuincentrum. Er zijn veel soorten look met allerlei uiteenlopende eigenschappen. Zo zijn er witte en roze bewaar- of vroege rassen.
Maar je kunt er ook voor kiezen om een biologische bol knoflook te kopen bij de winkel of supermarkt. Het is belangrijk dat het om biologische knoflook gaat, de behandelde soort zal namelijk niet uitlopen.

Tip voor knoflooktelers in spé: hoe groter de teen, hoe groter de geoogste bol. Kies daarom de grootste tenen van de bol uit.

knoflook kweken eigen tuin

Poten of planten van knoflook

Alle lookachtigen nemen nogal wat tijd om te groeien. Zeker wanneer je uit bent op een knoflookbol van redelijke omvang moet je absoluut een lang en warm groeiseizoen hebben. Wanneer je niet in een mediterraan klimaat woont, is het vaak lastig om de langdurige warmte te kunnen bieden. De kunst bestaat erin om het seizoen voor knoflook te verlengen, dit kan door middel van een tuinkas(je).

Lees meer  Zeegroenten

Hoe en wanneer plant je knoflook?

 • Knoflook kun je het beste vanaf september tot en met half november planten. Je krijgt namelijk de beste en grootste knoflookbollen als de kou er goed overheen is geweest.
 • In het voorjaar kunnen de tenen ook geplant worden naast andere gewassen zoals aardbeien, wortels, tomaten en aardappelplanten, die worden gezien als goede buren die elkaars groei versterken. Toch moet je er rekening mee houden dat de uiteindelijke oogst van je knoflook lager uitvalt wanneer je deze pas in het voorjaar poot.
 • Plant de tenen met het puntje omhoog  zo’n 5 cm diep en 15 cm van elkaar.

knoflook kweken en zelf planten

Bodem, bemesting en verzorging

 • Knoflookplanten stellen maar weinig eisen aan de grond, zolang deze maar goed doorlatend en niet pas bemest is. Knoflookplanten houden namelijk niet van ‘natte voeten’ en verse mest.
 • Teentjes die in de vroege herfst geplant worden zullen meteen wortelen. Vaak nog voor de winter, komt er een groene spriet te voorschijn. Zo overwinteren de jonge planten.
 • Kijk uit dat de grond niet te nat is. Bij strenge vorst is het afdekken met wat droog blad of stro vaak handig, om zo de planten door onze winter heen te helpen.
 • Het onkruidvrij houden en een extra laagje oude compost in de lente zorgen voor een rijke en geurige oogst.
 • Nu alleen nog bewateren tijdens zeer droge perioden en afwachten maar!

Oogsten en drogen

 • Tussen juni en augustus kun je de in de herfst geplante bollen oogsten wanneer 2/3 van het loof dor en geel is geworden.
 • Om de bollen lang goed te houden kun je de bollen het best eerst laten drogen. Doe dit door ze met loof en al op te hangen, bijvoorbeeld aan een waslijn in de kas of in de schuur.
 • Knip na het drogen de wortels en het verdorde blad af en bewaar de bollen op een droge en luchtige plaats.
 • Selecteer de mooiste bollen om een maand later opnieuw uit te planten en gebruik de rest om een winter lang van de smaak te genieten.
Lees meer  De wijde wereld - Michels Moestuin

Bekijk ook – Moestuinkalenders per maand