Bloembollen bloeien prachtig, maar moeten ook ná de bloei goed verzorgd worden. Zo blijft de bol in topconditie. Lees daarom onze tips voor de verzorging van bloembollen na de bloei.

Uitgebloeide bol

Als de lente vordert, raken steeds meer voorjaars-bolgewassen uitgebloeid. We weten meestal wel dat je de uitgebloeide narcissen, tulpen en andere bolbloeiers even de tijd moet geven en ze met loof en al in de grond moet laten zitten. Maar erg mooi is dat niet en bovendien willen we de tuin graag wel weer verfraaien met wat nieuws. Wat is dan belangrijk om te weten?

Afgestorven loof

Een grondregel is dat het loof van voorjaars-bolgewassen moet afsterven, omdat de bollen na de bloeiperiode weer voeding uit het bladgroen opnemen. Dat is noodzakelijk om ook het volgende jaar weer goed te kunnen groeien en bloeien. Pas als het loof geel is, kan het worden weggeknipt. Natuurlijk kun je het loof wel opbinden of de uitgebloeide planten uitspitten en ze allemaal bij elkaar op een onopvallende plek tijdelijk ingraven, totdat het loof is vergeeld.

bloembollen na de bloei

Uit de grond halen?

Welke bollen kun je laten zitten en welke moeten eruit? Als regel geldt dat gecultiveerde soorten, waaronder de meeste tulpen en hyacinten, na het afsterven van het loof het beste uit de tuin kunnen worden gehaald. Hang ze op een droge plek in de schuur. Begin oktober kunnen de bollen weer terug in de tuin. Plaats ze dan op een andere plek dan waar ze stonden. Anders treden er gebreksverschijnselen op. Niet-gecultiveerde bolgewassen, zoals de meeste krokussen en narcissen, kunnen verwilderen en dus blijven zitten.

Lees ook: Bloembollenkalender

Zomerbloeiers

Begin mei wordt het tijd om na te denken over de zomerbloeiers. Welke soorten vind je mooi en waar zet je ze? We hebben het over eenjarige zomerbloeiers, waarvan bekend is dat je ze plant na de ijsheiligen: geraniums, lobelia’s, salvia’s, afrikaantjes en allerlei kleinere, soms pastelachtige soorten. Als regel worden deze zomerbloeiers vanaf de eerste zaterdag na de ijsheiligen geplant. Vaak vinden geraniummarkten (waarop ook andere soorten eenjarige en vaste zomerbloeiers te koop zijn) ook op deze zaterdag plaats. Let op de kwaliteit bij deze markten. Let overigens niet alleen op kwaliteit maar ook op de prijzen.

Lees meer  Waterlelie

bloembollen na de bloei, afrikaantje

IJsheiligen

De ijsheiligen zijn ieder jaar van 11 tot 14 mei. Je kunt ervan uitgaan dat na die tijd geen nachtvorst meer optreedt, waarvoor de zomerbloeiers gevoelig zijn. Ze hebben geen houtige stelen en bevriezen bij nachtvorst letterlijk. Vooral de soorten – en dat geldt voor de meeste – die in warme kassen zijn opgegroeid, zijn gevoelig voor kou.

Zaailingen

Wie al wat eerder eenjarige zomerbloeiers in de volle grond gezaaid heeft, hoeft voor nachtvorst niet bang te zijn, want in dit stadium kunnen de plantjes wat kou wel doorstaan. Eenjarige zomerbloemen in de tuin betekent veel kleuren, uitbundigheid en bloei tot in de herfst. Eenjarige zomerbloemen ontkiemen en sterven af binnen één jaar. Voordeel is wel dat ze in dat jaar ook alles kunnen geven, zonder reserve. Dus is het volop genieten geblazen.

Lees ook: Bloembollenalfabet

Meer weten over bloembollen? Bekijk dan 9 meest gestelde vragen over bloembollen