Huisvliegen zijn onhygiënisch, ze verspreiden bacteriën en parasieten. Duidelijk onwelkome gasten in jouw huis. Eén probleem, ze zijn dol op mensen en hun leefomgeving!

 

Wat is een huisvlieg?

De huisvlieg is de bekendste onder de vliegensoorten. Hij is relatief groot en te herkennen aan drie donkere strepen op zijn borststuk.
De huisvlieg is niet kieskeurig en eet zowel plantaardige als dierlijke voedselresten. Met zijn zuigsnuit neemt hij vloeibaar voedsel op, vast voedsel maakt de huisvlieg vloeibaar met zijn speeksel. Omdat de mens de grootste veroorzaker is van afval, beschouwt de vlieg ons als zijn beste vriend en grootste sponsor.

 

Ontstaan van vliegenplaag

Door de razendsnelle voortplanting van de huisvlieg ontstaat een plaag snel. Vooral in de zomer, wanneer de temperatuur oploopt, is het klimaat ideaal voor vliegen. Bij warm weer kom je vliegen dan ook vaker tegen. Daarbij worden ze vooral naar aangetrokken door voedselresten in huis.

 

Risico huisvliegen

De huisvlieg verspreidt ziektes en parasieten onder mensen, doordat hij bacteriën via zijn pootjes en speeksel overal oppikt en weer achterlaat. Het bederf van voedsel is in de westerse wereld het grootste risico. 

vlieg_op_eten
 

Tips om vliegen voorkomen

  • Zorg voor een hygiënisch huishouden. 
  • Laat afval niet te lang staan.
  • Plaats horren in de deuren, zeker zodra het buiten warmer wordt en de deur vaker openstaat. 
  • Lok vogels en sluipwespen naar je tuin, zij zijn natuurlijke vijanden van de vlieg. Zorg voor goede huisvesting van de twee, door vogelhuisjes en een insectenhotel in je tuin te plaatsen.
  • Plaats een venusvliegenvanger (Dionaea muscipula) in het raamkozijn. Dit is een vleesetende plant die dol is op kleine insecten.

 

Tips om vliegen te bestrijden

  • Plaats een vliegenstrip. Dit is een kleverig strook papier waarop een lokmiddel is  aangebracht. 
  • Gebruik een UV-lamp die vliegen aantrekt. Voor zo’n lamp is een metalen roostertje geplaatst dat onder stroom staat. Let er wel op dat uw huisdieren niet bij de lamp kunnen komen!
Lees meer  Hooikoortsbestrijding in eigen tuin