Veel mensen zijn gefascineerd door vlinders met hun vaak prachtige tekening en kleuren, zoals die vooral bij soorten uit de Tropen te zien zijn. En niet alleen de vlinders zelf, ook de rupsen en de poppen zijn schitterend om te zien. Sommige poppen zijn metallic glanzend goud of felgroen en de rupsen zijn vaak al even bizar. Kortom, veel om van te genieten tijdens het vermaarde Tropisch Vlinderfestival in de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht van 1 april tot 1 december.

Blauw blauw, ik hou van jou

De knalblauwe Morpho’s spreken vaak erg tot de verbeelding. Niet alleen zien ze er prachtig uit met hun iriserende, blauwe vleugels, ze hebben ook een mooie, elegante manier van vliegen. Nadeel is dat ze nooit stil zitten voor de foto. Ook de handgrote atlasvlinders en de komeetstaartvlinders met hun lange staart trekken meestal veel bekijks. Beide zijn nachtvlinders en hebben een opvallend, wollig lijfje. En vlak de grote papiervlinders, de verschillende, vrolijk gekleurde passiebloemvlinders, de smaragdgroene pages en vele andere spectaculaire soorten uit de tropische delen van de wereld niet uit.

Vlinders in de dop, eh pop

De metamorfose van rups tot vlinders, is een van de meest fascinerende processen in de natuurlijke wereld. Het is nog altijd niet precies bekend wat er gebeurt als een rups als het ware uiteenvalt in een soepje in de pop om  vervolgens als een vlinder herboren te worden.

Dat kun je ook niet zien. Wat je, behalve vlinders, wél kunt zien tijdens het Vlinderfestival, zijn allerlei rupsen en poppen. Je kunt zien hoe rupsen veranderen in een pop en als je geluk hebt, kun je een vlinder uit een van de poppen in de Poppenkast zien komen.

Vlinderweetjes en -feitjes

Voor wie niet genoeg heeft aan het zich vergapen aan al het moois in de Vlinderkas, zorgen de Botanische Tuinen natuurlijk ook voor de nodige achtergrondinformatie. In de kas zelf hangen bordjes met namen en feitjes over de aanwezige vlinders en in de hal bij de uitgang van de Vlinderkas staat een tentoonstelling opgesteld met allerlei vlinderweetjes. Een echt vlinderbreed festival dus.

Informatie

De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht bij Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht) zijn van 1 maart tot 1 december dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur. De toegangsprijzen bedragen € 8,50 voor volwassenen en € 7,- voor 65+. Jongeren van 13 t/m 18 jaar en houders van een CJP- of U-pas betalen €3,50. Voor kinderen t/m 12 jaar en houders van een Museumkaart is entree gratis. De Tuinen zijn met eigen vervoer bereikbaar of met tramlijn 22 (niet in het weekend) en buslijn 28 vanaf Utrecht CS.

Voor meer informatie kunt u de website raadplegen: www.uu.nl/botanischetuinen

Volg ons voor het laatste nieuws op Facebook, Instagram of Twitter