Met de Vriesea is werkelijk van alles te beleven. Van een groen kokerrozet tot aan gestreept blad en… bloemen die als kleurige vuurpijlen naar boven schieten – never a dull moment. Deze volhouder waardeert op z’n tijd een tropisch regenbuitje en verzamelt het water in zijn bijzondere koker.

Bijzonder aan de ‘standaard’ Vriesea is dat het een plant is met verticale lijnen, terwijl het blad horizontale streepjes heeft. Maar er zijn ook Vriesea’s met egale bladeren of bijvoorbeeld spannende, dieppaarse bloemen. Variatie is er volop: een enkeling kan wel vier maanden achtereen bloeien. Een ander heeft juist wat bossiger blad, of een egaal groene bladverschijning. En sommige zijn volledig doorbloeiend.

Tropensfeer in huis met Vriesea

Ook in de herfst kan je een behaaglijke sfeer te creëren met kamerplanten. Deze de tropische Vriesea doet dan erg goed. Dit zusje van de ananasplant is een opvallende verschijning met haar oranjerode bloeiwijze.

Nederland – Brazilië

Vriesea is een Braziliaanse plant met een Hollandse naam. Hij is namelijk genoemd naar de Nederlander W.H. de Vriese, die in de 19e eeuw professor in de botanie was aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden. Toch is het een tropische plant met een vurig karakter! Dat temperament komt door de stevige bladeren waaruit de prachtig oranjerode bloeiwijze te voorschijn komt. Laat je eens verleiden door deze Braziliaanse eye-catcher! De plant kan uitstekend in neutrale potten worden gezet; de aandacht komt zo nog meer te liggen op de kleurrijke plant!

Juiste plek

Zoek voor Vriesea een plekje met voldoende licht. Af en toe een tropisch regenbuitje kan deze plant wel waarderen. Met zijn bladeren vangt de plant water op, dus kun je de plant ook prima sproeien. Voeg plantenvoeding toe, zo blijft de plant sterk en extra lang bloeien!

Verzorging van de Vriesea

De Vriesea verlangt voldoende water, maar verkiest in de wintermaanden wat minder gietbeurten. Hij houdt ook van vochtige lucht en een lichte plaats, zonder direct zonlicht. Geniet van deze vurige, ongeremde en oogstrelende persoonlijkheid.

Lees meer  Patiorozen

Tekst: BBH

Lees ook: Ontdek meer kamerplanten