Met compost kun je de kwaliteit van de bodem in je tuin verbeteren. Deze bodemstructuurverbeteraar bevat veel organische stof die voeding voor je planten levert. 

Ieder jaar kan in maart of april een laagje compost van circa anderhalve centimeter worden aangebracht in de border en op het gazon. Zelf compost maken is heel gemakkelijk, daar heb je geen grote tuin of moestuin voor nodig.
 

Wat is compost?

Compost is een mengsel van halfvergane plantdelen en ander organisch materiaal. Na het composteerproces wordt compost waardevolle humus voor de grond. Humus verbetert de grondstructuur, het bodemleven en de waterhuishouding door zijn absorberende vermogen.
 

Hoe maak je compost?

Een composthoop moet altijd in de schaduw gemaakt worden zodat deze niet door het zonlicht uitdroogt. Om een composthoop te maken moet de ondergrond goed losgemaakt worden. Grove takken op de bodem zorgen voor een goede afwatering. Een composthoop met een afmeting van 1,50 x 1,50 m is voldoende.
 

Laag voor laag

De eerste laag die aangebracht wordt bestaat uit een 25-30 cm dikke laag huis-, tuin- en keukenafval van plantaardig of dierlijk materiaal. Dan is het goed om een laagje kalk aan te brengen en een laagje oude compost. Dit versnelt het composteringsproces. Hier bovenop komt weer een 25-30 centimeter dikke laag plantaardig en dierlijk materiaal en zo ga je verder.

Na een hoogte van 1,5 m dek je de composthoop af met stro. Laat vervolgens de composthoop 3 maanden rusten. Na 3 maanden kan de hoop omgezet worden, waarna deze nog 3 maanden moet rusten. Je compost is nu klaar voor gebruik!