Waterplanten zijn niet alleen mooi, maar ook biologisch waardevol. Ze helpen het water helder houden. De planten nemen om te groeien en te bloeien namelijk voedingsstoffen op uit het water. Geef je vijverbeplanting daarom een goede start. Waterplanten planten kan het hele jaar door, behalve als het vriest.

Waterplanten is een verzamelnaam voor alle soorten die het beste in of dichtbij water gedijen. Afhankelijk van de benodigde waterdiepte kunnen bepaalde soorten worden gebruikt. De wortelende soorten kunnen het beste in speciale plantmanden worden gepoot, die voorzichtig in de vijver worden neergelaten. Eventuele explosieve groei wordt op die manier geremd. Als bij het onderhoud van de vijver scheuren van de planten nodig is, worden ze met mand en al omhoog gehaald.

Zo kun je waterplanten planten

Al bij de aanleg van een vijver dien je rekening te houden met de planten die je wil gebruiken. Waterplanten zijn het grootste deel van het jaar te koop, met uitzondering van de wintermaanden. Voor het planten van waterplanten heb je het volgende nodig:

  • Waterplantenmanden
  • Jute
  • Grind
  • Vijvergrond, eventueel speciale waterleliegrond.

Bij het planten worden manden bekleed met jute om uitspoeling van de grond te voorkomen. De basis van vijvergrond is klei waaraan een langzaam werkende meststof is toegevoegd. De voedingsstoffen komen over een periode van 5 à 6 maanden vrij.

Plant de waterplant niet te diep in de vijvergrond. Dek de grond af met jute met daarop een laagje grind. Om het afzinken te vergemakkelijken maak je de grond voor de tewaterlating kletsnat.

Waterplanten scheuren

Waterplanten  kun je het beste scheuren. Plant alleen een deel weer terug in de manden en geef de rest bijvoorbeeld cadeau. De wortelstok van een waterlelie laat zich in stukken snijden.De witte ‘ogen’ kunnen uitlopen, maar de groeipunten zijn het meest groeikrachtig. Laat de snijwonden kort opdrogen, maar voorkom dat het blad uitdroogt.

Lees meer  Mispel en moerbei

Redactie www.colour-your-life.nl

Lees ook:

Meer over waterplanten
Alles over de vijver
Bekijk de vijverkalender
De inrichting van de tuin
Lekker lezen