Water en fascinerende waterplanten kunnen de tuin, balkon en terras een extra dimensie geven. Water brengt leven in de tuin en trekt natuurlijk leven aan zoals kikkers, salamanders, vlinders en libellen. De planten in en om water geven een heel eigen, rustgevende sfeer.

Water in de tuin

Een zacht kabbelende bron- of borrelsteen kan overal worden geïnstalleerd. Ook minivijvertjes met prachtige planten kunnen overal. Met vaste vijverkuipen of ijzersterke vijverfolie kunt u vijvers, beken, watervallen, hele water- en moerastuinen en zelfs zwemvijvers maken. Zo’n waterwereldje is fantastisch. Maak het niet te ver van waar u vaak zit, want er gebeurt voortdurend van alles in en om het water. Om uren geboeid van te genieten en helemaal tot (natuurlijke) rust te komen.

Vijver, waterplanten, vissen, vijverplanten, tuinen.nl

Wortelende waterplanten

Waterplanten groeien met hun wortels in de waterbodem of drijven vrij op de wateroppervlakte. De wortelende soorten kunnen het beste in speciale plantmanden worden gepoot, die voorzichtig in de vijver worden neergelaten. Eventuele explosieve groei wordt op die manier geremd. Als bij het onderhoud van de vijver scheuren van de planten nodig is, worden ze met mand en al omhoog gehaald.

Wortelende planten zijn er in verschillende soorten. Waterlelie, watergentiaan en waterranonkel bijvoorbeeld hebben drijvende bladeren en bloemen aan de oppervlakte. Zuurstofplanten zoals waterpest, gedoornd hoornblad, glanzend fonteinkruid leven helemaal onder water. Stuk voor stuk zijn het soorten die in het groeiseizoen relatief veel voedingsstoffen opnemen uit het water. Ze dragen bij tot het biologisch evenwicht en een goede waterkwaliteit.

Oeverplanten

Waterplanten zijn niet alleen mooi, ze zijn ook buitengewoon nuttig. Er zijn tientallen soorten oeverplanten die in ondiep water groeien, met mooie vormen en schitterende bladeren, die prachtig bloeien en wuiven in de wind, maar via hun wortels houden ze het water helder. Ze halen er het voedsel uit waardoor algen en wieren geen kans krijgen.
Denk aan soorten als de grote gele dotterbloem (Caltha polypetala), moerasiris (Iris laevigata), gele lis (Iris pseudacorus), blauw snoekkruid (Pontederia cordata), lisdodden (Typha), zwanenbloemen (Butomus umbellatus).

Lees meer  Maak je tuin lenteklaar

Iris laevigata, wateprlanten, vijver, planten, tuinen.nl

Zuurstofplanten

De onmisbare ondergedoken waterplanten zijn zuurstofplanten die via hun blad zuurstof in het water brengen, dat voor snelle afbraak van afvalstoffen en ‘lucht’ voor het vijverleven zorgt. Ze zweven vaak los in het water en wortelen niet. Dat zijn soorten zoals waterpest (Elodea), fonteinkruid (Potamogeton) en hoornblad (Ceratophyllum).

waterplanten, zuurstofplant, vijver, tuinen.nl

Waterlelies en drijfplanten

Waterlelies zijn vijverplanten die op de bodem wortelen, maar hun bladeren op het water laten drijven, zoals de prachtige waterlelies (Nymphaea) en plompen (Nuphar). Die bladeren zorgen voor schaduw eronder en schuilplaats voor vissen. Dat doen ook de zogenaamde drijfplanten, zoals de prachtig blauw bloeiende waterhyacint (Eichornia) en het mosselplantje (Pistia).

Tip: Wist je dat sommige waterlelies heerlijk geuren? Nymphaea marliacea ‘Carnea’ bijvoorbeeld naar vanille, ‘Rose Arey’ naar anijs en N. laydekeri ‘Lilacea’ naar theerozen.

Lees ook: Waterlelie planten

waterplanten, waterlelie, vijver, planten, tuinen.nl

Verzorging en onderhoud van waterplanten

  • Door verdamping kan het waterpeil flink zakken, het bijvullen van een vijver of het bassin van een bronsteen dient regelmatig te gebeuren.
  • Bij zuurstofgebrek, de vissen happen naar adem,  het water beluchten met een pompje met luchtsteentje of door meer zuurstofplanten in het water te brengen.
  • Draadalg regelmatig uit het water halen.
  • Te sterk groeiende planten uitdunnen.
  • Controleer waterlelies op luis en waterleliekevertjes. Spuit die met een harde waterstraal weg.
  • Zorg dat pomp en filterinstallatie goed werken.
  • Zo nu en dan de waterkwaliteit controleren.

Lees ook: Vijverplanten voor een droomvijver