Wanneer de lentebloeiers hun mooiste tijd hebben gehad, ontvouwt Weigelia op haar gebogen takken rode, roze, witte of gele bloemknoppen waaruit klokvormige bloemen tevoorschijn komen (eind mei/juni). Zij staat prachtig als achtergrondstruik van een bloemenperk, in de voortuin of als losgroeiende haag geplant.

Over weigelia

Caprifoliaceae – kamperfoeliefamilie

Het is een bladverliezende, winterharde struik die tot 2 m hoog kan worden. Er bestaan ca. 170 cultivars in allerlei tinten. Weigelia is inheems in Korea, China en Oost-Siberië.

Soorten

  • Donkerrode bloemen hebben Weigelia ‘ Evita ‘( 1.25 m) , Weigelia ‘Lucifer'( 60 cm) en Weigelia ‘Rumba'( 1 m).
  • Mooie witbloeiende soorten zijn ‘ Dame Blanche’ en ‘Bristol Snowflake’.
  • Roze met een lichtroze rand is: ‘Rosabella’.
  • Weigelia florida ‘purpurea’ heeft bruinpaarse bladeren en roze bloemen.
  • Weigelia florida ‘Nana’ heeft heldergeel gerand blad, bloeit roze en wordt 1,25 m hoog.
  • 3,50 m hoog wordt Weigelia ‘Rosea’ ( roze bloemen).
  • Het blad van Weigelia florida ‘Victoria’is brons- en purperkleurig. Zijn bloemen zijn rood.
  • Een bijzondere geelbloeiende soort is Weigelia middendorfiana. Het is een sierlijke struik met licht gebogen takken . De bladeren zijn aan de onderzijde behaard . De bloemen staan in paren in de oksels van de bladeren aan het eind van de takken. Zij bloeit in juli.

Standplaats

Weigelia’s groeien op elke grondsoort, liefst in de zon, maar doen het ook goed in halfschaduw. Voor W. middendorfiana is een plek uit de wind gunstig. Weigelia laat zich in het najaar gemakkelijk verplanten. Het beste kunt u de wortels dan met een laag blad of stro bedekken.

Snoeien

Nadat de struik uitgebloeid is, kan Weigelia gesnoeid worden. De uitgebloeide takken kunt u tot een zijscheut inkorten. Verjongingssnoei past u toe, door enkele drie jaar oude takken bij de grond af te snoeien. Niet te veel want Weigelia bloeit op de takken van het voorgaande jaar. Lange jonge scheuten worden met de helft ingekort om de vorm van de struik te bewaren.

Lees meer  Buxus

Bij variëteiten met geel – of paarsachtig blad wordt driekwart van alle takken weggeknipt. De overige takken worden met driekwart van hun lengte ingekort.

Het komt vaker voor dat Weigelia’s in de nazomer nog eens bloeien.

 

Lees ook: