Oktober en november zijn dé maanden om je tuin op te fleuren met prachtige winterheide. Terwijl veel planten en bloemen zich voorbereiden op de winter, komt winterheide juist tot leven. Met zijn witte, roze of rode bloemen brengt het kleur in de koudste maanden van het jaar. Ga dus vooral aan de slag met winterheide planten in oktober en november!

Waarom winterheide?

Winterheide, waarvan de bekendste soort Erica heet, is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een enorme aanwinst voor de natuur. Hij bloeit van november tot april en is daarmee een van de weinige gewassen die in de winter bijen, vlinders en andere nuttige insecten voedt.

De juiste plek voor winterheide

Voor een uitbundige bloei is een zonnige standplaats ideaal. Hoewel winterheide ook in halfschaduw kan groeien, zal het daar minder bloeien. Wat betreft de bodem: in tegenstelling tot andere heideplanten, die een voorkeur hebben voor zure grond, is winterheide minder kieskeurig. Het groeit zowel in gewone tuingrond als in zure grond. Als je echter verschillende heideplanten samen wilt planten, kies dan voor speciale potgrond voor heideplanten.

winterheide planten in oktober

 

Aanplanttips

  1. Voorbereiding: Maak de grond los en meng het met wat zand of compost. Dit zorgt voor een goede afwatering, wat essentieel is omdat winterheide geen wateroverlast kan verdragen.
  2. Planttijd: Je kunt winterheide planten in het voorjaar (na de bloei) of in de herfst, van september tot november.
  3. Plantafstand: Als bodembedekker heb je 8 tot 10 planten per vierkante meter nodig. Als je ze in een rij plant, houd dan een afstand van 20 tot 30 centimeter aan.
  4. Water: Geef de winterheide voor het planten ruim water. Je kunt de wortelkluit ook onderdompelen in een emmer water totdat er geen luchtbellen meer zijn. Dit betekent dat de wortelkluit goed verzadigd is.

winterheide planten in oktober

Verzorging

Winterheide heeft een specifieke waterbehoefte. In de zomer, wanneer de plant voornamelijk groene bladeren heeft, heeft het veel water nodig. Controleer de vochtigheid van de bodem regelmatig. Te veel water kan schadelijk zijn, dus geef pas water als de bovenste grondlaag is uitgedroogd. In de winter heeft de plant ook water nodig, maar let op vorst. Geef geen water vlak voor een vorstperiode.

Lees meer  Welke tuinklussen doe je in november-december?

Winterheide is een prachtige aanvulling op elke tuin, vooral in de wintermaanden. Met de juiste zorg en aandacht zal het je tuin opfleuren en nuttige insecten aantrekken. Dus waar wacht je nog op?

Wil jij weten met welke planten je nog meer je herfsttuin omtovert tot een walhalla voor bijen en andere bestuivers? Lees dan dit artikel!