De zomer mag dan wel het hoogseizoen zijn voor bloemen, maar wist je dat de herfst ook een cruciale periode is voor onze bijen? Terwijl veel tuinen in de zomer barsten van de kleur, is het in de herfst vaak een stuk kleurlozer. En dat terwijl bijen en andere bestuivers juist dan wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Gelukkig zijn er genoeg bloemen voor de ideale herfsttuin voor bestuivers.

1. Klimop (Hedera helix)

Met stip op één: de klimop! Deze plant kan bloeien van augustus tot en met november. Het is een ware magneet voor hommelkoninginnen, solitaire bijen en zelfs vlinders. Vooral voor hommelkoninginnen is het een belangrijke voedselbron om goed de winter door te komen.

herfsttuin klimop

2. Herfsttijloos (Colchicum autumnale)

Deze bloemen, ook wel bekend als herfststijlloos, zijn een feest voor het oog én voor bijen. Ze bloeien in prachtige kleuren, van hagelwit en zachtroze tot diep paars, en zijn erg geliefd bij hommels en andere bijensoorten.

herfsttuin herfststijlloos

3. Herfstasters

De herfstaster is een zeer populaire plant, en wat ons betreft niet voor niets. Met de schattige bladeren, het bolle hartje en de zachte kleuren is deze bloem een aanwinst voor de herfsttuin. Er zijn varianten in het wit, roze en paars, allemaal lieflijke kleuren. Ook bijen zijn groot fan, dus is het de ideale plant om in jouw tuin te zetten!

herfstaster

4. Japanse Anemonen (Anemone hupehensis)

Deze bloemen bloeien prachtig van de late zomer tot de vroege herfst. Ze zijn vooral populair bij hommels en bieden een rijke bron van nectar en stuifmeel.

5. Sedum (Vetkruid)

Verschillende soorten Sedum bloeien soms tot in oktober. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook een belangrijke voedselbron voor bijen.

6. IJzerhard (Verbena bonariensis) Deze hoge, rechte stelen met dichte, paarse bloemschermen zijn een ware magneet voor bestuivers. Ze zijn geliefd bij zowel bijen als vlinders.

Lees meer  Bloembollenlasagne: prachtige voorjaarsbollen in 3 lagen

de ideale herfsttuin voor bestuivers

7. Salvia’s Deze planten zijn niet alleen prachtig, maar ook een belangrijke bron van nectar en stuifmeel voor bijen. Ze bloeien in opvallende kleuren, van diep donkerpaars tot blauw en rood.

De ideale herfsttuin voor bestuivers

Door bijvoorbeeld deze planten te kiezen, heb je niet enkel een tuin bomvol kleur in het najaar, maar doe je allerlei bestuivers ook nog eens een plezier. Win-win! Ga zelf aan de slag met de ideale herfsttuin voor bestuivers.