Boerenkool is in Nederland een populaire groentesoort die ook nog eens heel gezond is. Wij eten het vaak in de winter met aardappelen, jus en de bekende rookworst. Je kunt ook gemakkelijk zelf boerenkool kweken. We leiden je door het proces, van zaaien tot oogsten.

Je kan boerenkool (bijvoorbeeld Westlandse herfst) het best in het voorjaar in de volle grond zaaien, van begin mei tot eind juni. Je kunt dan in de herfst oogsten. Ook in juni-juli kun je nog zaaien, maar kies dan voor Winterbor F1 Hybride of Redbor F1 Hybride. Deze kun je in de winter oogsten.

Zaaien

Zaai de boerenkool op een zaaibed. Als de plantjes ongeveer 10 cm lang zijn of zodra er drie tot vier blaadjes aan zitten, kun je ze verplaatsen naar hun uiteindelijke plek in de vollegrond. Zorg dat ze op 30 tot 50 cm van elkaar af staan. Als de boerenkool eenmaal goed groeit heeft hij namelijk veel ruimte nodig. De beste plek is in de zon, maar in halfschaduw zal boerenkool ook goed groeien. In tegenstelling tot andere koolsoorten, heeft boerenkool niet veel voeding nodig. Basisbemesting met compost of stalmest is voldoende.

Tip: Bekijk de zaaikalender om te zien wat en wanneer je nog meer kunt zaaien.

boerenkool kweken, boerenkool, moestuin, zaaien, oogsten, tuinen.nl

Beschermen

Zodra de zaden ontkiemen en de plantjes beginnen te groeien kun je het best een gaas of net over de planten spannen. Vogels zijn namelijk dol op de jonge zaailingen. Als de planten ongeveer 40 à 50 centimeter groot zijn, kan het gaas of net weg. Dan is de boerenkool niet meer in trek bij vogels. Let op: Soms komt het voor dat de volwassen planten toch nog worden aangevreten. Span het gaas dan opnieuw over de boerenkool. Ook de witte vlieg is een onwelkome gast. Om deze op afstand te houden, kun je een extra fijn net spannen of een biologische insectenspray gebruiken.

Lees meer  Moestuinkalender augustus

Oogsten

De beste tijd om boerenkool te oogsten, is wanneer er sneeuw gevallen is of als het flink gevroren heeft. Dan smaakt de boerenkool het best. Het zetmeel wordt omgezet in suiker, waardoor de boerenkool zoeter wordt. Je hoeft niet alle planten in een keer te oogsten. Boerenkool kan goed tegen kou, dus laat gerust wat staan en oogst alleen wat je nodig hebt. Dan is je boerenkool ook nog lekker vers als je het gaat eten! Oogsten kan tot eind februari. Oogst je later, dan is het blad waarschijnlijk bitter.

Tip: Als je boerenkool niet oogst, schiet hij door en krijg je prachtige gele bloemen! De zaden kun je oogsten als de bloemen verdord zijn.

boerenkool kweken, boerenkoolchips, tuinen.nl

Ook lekker: Boerenkoolchips!

Je neemt wat boerenkoolbladeren en snijdt deze in grove stukken. De stukken doop je in de olijfolie en leg je op een ovenplaat. Bestrooi ze met een snufje zeezout en/of met kaas. Vervolgens gaan ze zo’n 15 minuten op 180 graden in de oven en voilà!