Een gazon is altijd een mooie aanvulling op je tuin, zowel voor de sier als om er actief gebruik van te maken. Een gazon aanleggen is iets wat je prima zelf kunt doen. We geven je hieronder een aantal handige tips.

Bij het aanleggen van een gazon is het belangrijk om de grond eerst goed voor te bereiden. Vervolgens kies je de juiste zaaimethode en houd je de groei van het gras in de gaten voor de eerste maaibeurt.

De beste periode om een gazon aan te leggen

Twee periodes zijn  geschikt om een gazon aan te leggen. In het voorjaar, van half maart tot begin juni. Of in het najaar, van september tot oktober.

Grond voorbereiden

Voor een gazon moet de pH-waarde van de grond tussen de 5.5 en 6.0 zijn. Bij een te lage pH-waarde voeg je kalk toe, bij een te hoge pH-waarde tuinturf.

Bemesten

Zorg voor voldoende voeding in de grond, door mest door de bovenste 15 cm grond te bewerken. Gazonzaden houden daarbij van een stevige onderlaag en een omgespitte bovenlaag van zo’n 30 cm. De bovenlaag egaliseer je voor een gelijkmatige verdeling.

 

bemesten_grond_aanleg_gazon

Inzaaien van een gazon

Zaai de helft van het gazonzaad in horizontale richting, de andere helft in verticale richting. Hiermee zorg je voor een vol gazon. Hark het zaad voorzichtig in en egaliseer de grond opnieuw.

Besproeien van een gazon

Een pas aangelegd gazon besproei je de eerste 14 dagen 2 tot 3 keer per dag met water. Na de eerste 14 dagen besproei je het gazon maximaal 1 keer per week.

Eerste maaibeurt

Maai je gazon voor het eerst wanneer de grassprieten 8 tot 10 cm lang zijn. Zorg dat je de grassprieten niet korter maakt dan 5 cm, de sprieten zijn nog kwetsbaar.

Gras maaien, grasmaaier, gazon, tuinen.nl

Extra tips voor het aanleggen van een gazon

  • Laat de lagen grond beter hechten door na het egaliseren een week te wachten met zaaien
  • Zaai extra bij de randen van je gazon, hierdoor beschadigen de randen minder snel
  • Voorkom ongelijkmatige groei door gelijkmatig te bevochtigen
  • Laat maaiafval liggen, zo voeg je extra voeding toe
  • Belast het gazon de eerste 2 tot 3 maanden niet
Lees meer  Muggenwerende planten

Lees ook: Tips voor een goed gazon