Door klimaatverandering wordt het weer steeds extremer. Tuinen krijgen het hierdoor ook steeds zwaarder te verduren. Extreem weer zoals zware regenval, storm en hagelbuien kunnen veel schade aanbrengen in je tuin. Eerder gaven we vijf handige tips om stormschade aan je tuin te voorkomen. In het artikel hieronder geven we je vijf nieuwe tips om je tuin te beschermen tegen schade door wateroverlast.
- Sluit een regenton aan op je regenpijp
Wanneer het veel en hard regent, kan je tuin blank komen te staan. Als het water te hoog komt te staan en blijft liggen, kan dit je planten, gras, tegels en tuinspullen beschadigen. Door een regenton aan de regenpijp aan te sluiten, kun je regenwater opvangen en hergebruiken.
Je kunt het regenwater gebruiken om de planten in je tuin te besproeien en het toilet mee door te spoelen. Als het gefilterd is, kun je regenwater zelfs drinken.
Dit is beter voor het milieu, omdat je zo gebruik maakt van natuurlijk water. Met een regenton aan je regenpijp heb je minder wateroverlast, omdat het overtollige water via de regenpijp via het riool wegloopt.
- Leg een waterafvoer of drainage aan
Door een waterafvoer of drainage in je tuin aan te leggen kun je het regenwater afvoeren. Kies voor waterdoorlatende tegels, grind, schelpen, boomschors of grasbetontegels. Bestraat je tuin zo min mogelijk, zodat het regenwater zoveel mogelijk de bodem in gaat. Een vijver vangt ook regenwater op en ziet er ook nog eens heel leuk uit in je tuin.
Een infiltratiekrat vangt water ondergronds op. In ieder geval genoeg opties om plassen in je tuin te voorkomen. In de groenesubsidiewijzer kun je nagaan of je een subsidie kunt krijgen voor het vergroenen van je tuin, zoals een regenton of het verwijderen van tegels
- Voorkom schade door slecht onderhoud
Zorg ervoor dat je tuin altijd goed onderhouden is. Controleer bijvoorbeeld of de schutting nog stevig staat en of het dak van de schuur nog in goede staat is. Als je een plat dak hebt moeten de dakranden winddicht zijn, zodat ze niet van het dak kunnen waaien. Je kunt de dakpannen ook vastmaken met panhaken.
Zaag scheefhangende bomen om zodat ze tijdens een storm niet omwaaien en schade aanrichten. Let op dat schade door slecht onderhoud niet altijd vergoed wordt door je verzekeraar. Check daarvoor hier je opstalverzekering.
- Verzeker je tuin
Alles wat in je tuin staat, zoals tuinmeubelen, tuingereedschap en de grasmaaier zit niet vast aan je huis en is dus niet standaard verzekerd. Breid je woonverzekering dus uit met een inboedelverzekering, zodat ook je losse tuinspullen verzekerd zijn tegen schade door storm.
- Zet je tuin vol met planten
Zet zoveel mogelijk planten in de grond. Planten nemen via hun bladeren namelijk water op en de wortels zuigen het water de bodem in zodat het sneller wegzakt. Op deze manier blijft er geen water in je perkje(s) staan en kunnen je planten niet verdrinken doordat ze onder water komen te staan.
Dit artikel betreft een samenwerking.