Veel mensen denken bij bloembollen alleen aan het voorjaar, maar er bestaan natuurlijk ook prachtige zomerbloeiers die u juist in het voorjaar moet poten. Kijk verder naar onze top 5.

De lelie
De lelie (Lilium) is een echte blikvangers in de border en groeit het beste op goed gedraineerde grond, tussen andere planten (de lelie heeft het liefste koude grond). In maart kunnen ze geplant worden. In de winter moeten ze afgedekt worden.
Ook op een balkon of terras is het mogelijk om een groepje lelies te laten bloeien. U plant iedere lelie in een aparte pot en zet ze bij elkaar. Vanaf begin mei kunnen ze overdag buiten staan. Wel regelmatig water geven en om de veertien dagen plantenvoeding tijdens de groei en bloei.

De Abesijnse gladiool
De Abesijnse gladiool (Acidanthera of Gladiolus callianthus) kan je het beste poten op een warme zonnige plek.
De bloemen ruiken heerlijk dus je kan ze ook in een pot op het terras zetten. De bollen moeten voor de eerste nachtvorst gerooid worden. Ze kunnen het beste overwinteren op een donkere warme plek, bijvoorbeeld het verwarmingshok. Als hij te koud heeft gestaan, produceert hij het daaropvolgende jaar alleen blad en geen bloemen.

De Afrikaanse lelie
De Afrikaanse lelie (Agapanthus) is nog steeds een favoriet als kuipplant. Het is een echte blikvanger op uw terras. Ze bloeien in juli en augustus. Ze moeten vorstvrij, maar niet te warm overwinteren. Het beste in een niet te ruime pot. Soms bloeien ze niet elk jaar, dit kan dan te maken hebben met de te warme overwintering. Vanaf half mei mogen ze op een zonnige warme plek buiten staan. Dan is het moment om veel water te geven. Het is eventueel mogelijk een Afrikaanse lelie in de tuin te plaatsen, dit moet dan een droge, warme, beschutte plek zijn. Er komen nu steeds meer soorten die op zo’n plek de Hollandse winter kunnen weerstaan.

Lees meer  Trosrozen voor véél kleur

afrikaanse lelie, bloem, zomer

De zuidewindlelie
De zuidewindlelie (Ornithogalum thyrsoides) bloeit vanaf augustus. In een droge tuin kan hij in de volle grond staan. Dan moet hij in het najaar wel opgerooid worden. Hij kan dan vorstvrij weggezet worden in een kartonnen doos. De bol kan ook in een pot gezet worden, die u vorstvrij laat overwinteren.

De dahlia
De rijkbloeiende dahlia kan vanaf de tweede helft van de zomer tot aan de eerste vorst kleur brengen in de border. De lagere soorten zijn geschikt om in potten te zetten. De hogere soorten zijn geschikt voor boeketten.
De knollen van de dahlia kunnen vanaf 1 mei geplant worden. Bij vorst kunt u ze het beste beschermen door een omgekeerde bloempot boven de planten te zetten. In november kunnen de dahlia’s worden afgeknipt en gerooid worden. De knollen zijn niet winterhard dus je kan ze het beste bewaren op een koele, vorstvrije plaats. Om uitdroging te voorkomen, kunnen ze in een kistje met turfstrooisel of droog zand bewaard worden.

dahlia, zomer, bloem