Positief effect van bloemen

Dat bloemen een positief effect op mensen hebben, weten we wel. Kleur en zoete geuren maken nu eenmaal vrolijk. Vanaf augustus wordt het een waar zomerfestijn in de vaas dankzij bolbloemen als gladiolen, dahlia’s, lelie’s en Zantedeschia’s.

Seizoensbloemen

Zoals tulpen horen bij het voorjaar, horen gladiolen, dahlia’s, lelies en Zantedeschia’s bij de zomer. Deze typische zomerbloemen groeien uit een bloembol, dus niet uit zaad of stek. Daarom worden ze ook wel bolbloemen genoemd. Hét seizoen van deze zomerse bolbloemen begint in augustus en duurt tot eind oktober. In deze periode zijn de meeste soorten verkrijgbaar en heb je dus de ruimste keuze bij je bloemist of bij je favoriete bloemenkraam op de markt.

Trends

In 2008 zijn er twee belangrijke bloementrends: ‘Hot White’ en ‘Farm’. De trend ‘Hot White’ straalt rust en versimpeling uit. Witte lelies in een eenvoudige witte vaas of een boeket van verschillende witte bolbloemen. ‘Hot White’ laat wit de boventoon voeren. De trend ‘Farm’ daarentegen heeft een folkloristische uitstraling: opvallend kleurrijke combinaties met een landelijke, vriendelijke maar vooral ‘boeren’-uitstraling. Combineer dahlia’s van verschillende kleur met elkaar of maak een bonte mix van gladiolen, lelies, dahlia’s en Zantedeschia’s. Met wat takjes uit de tuin krijg je een echt ‘boeren’-boeket.

hot white

Binnen en buiten

Met lange en warme zomeravonden is het lekker om buiten te zitten met een glaasje rosé of een boek. ‘Binnen’ loopt moeiteloos over in ‘buiten’. En juist omdat we veel buitenshuis zijn, is het prettig om het ook hier gezellig te maken. Bolbloemen zijn ook op de tuintafel ideale sfeermakers!

Verzorgingstips voor bolbloemen

  • Vul een schone vaas met schoon water, waarin een juiste dosering snijbloemvoedsel is opgelost.
  • Snijd met een scherp mes de stelen schuin af en verwijder bladeren die in het water komen.
  • Zet bloemen in een ruime vaas. Bloemen en stelen houden ervan om wat ruimte te hebben.
Lees meer  Groenblijvende hagen

Lees ook:
– Aanschaffen beplanting
– Meer over bollen en knollen
Vaste planten voor de snij