De camelia, ook wel Japanse roos genoemd, is een groenblijvende en langbloeiende kleine boom of struikgewas die ideaal is voor op het balkon, terras of in de tuin. Lees in dit artikel over de verschillende soorten, verzorging en het snoeien van deze winterbloeiende tuinplant.

 

Bloei van de camelia

De camelia is een populaire winterharde plant heeft roosachtige bloemen en donkergroene, glanzende, lange bladeren. Wat deze plant met zijn tropische uiterlijk zo bijzonder maakt, is dat het een winterbloeier is. Terwijl de meeste planten en bomen in het vroege voorjaar nog bezig zijn om in het blad te komen, geeft de camelia al schitterende bloemen tot wel 12 cm in doorsnede. De kleur van de bloem varieert meestal van wit tot paars en rood.

 

Verschillende soorten

De camelia is afkomstig uit het verre oosten en kent wel 80 verschillende soorten. De kleuren van de bloemen variëren van wit tot roze en paars en rood. De meeste soorten bloeien langdurig van februari tot mei.

  • De Camellia japonica ‘Lady Campbell’ bijvoorbeeld heeft grote, goed gevulde, helderrode bloemen.
  • Ook zijn er winterharde herfstbloeiers, zoals de geurende dubbelbloemige roze Camelia ‘Ashton’s Ballet’ die een bloeiperiode van oktober tot december kennen.
  • De helderroze grootbloemige Camellia ‘Sugar’ bloeit van november tot in januari.

Camelia, roze,

Grond en bemesting:

  • Camelia is oorspronkelijk een bosheester en heeft daarom een voorkeur voor licht zure grond, het liefst humusrijk.
  • Strooi daarom ook zure grond in het plantgat als je de camelia gaat planten, of koop een zakje tuinturf tijdens de aankoop
  • In de zomer is het belangrijk om de aarde rondom de plant goed vochtig te houden.
  • Halverwege de zomer kun je de plant bemesten met kaliumrijke mest, om daarna even goed te sproeien.
  • Pas op met (hard) kraanwater, gebruik liever regen- of ontkalkt water.

 

Wintertips

Dek de camelia in de winter tijdens aanhoudende of strenge vorst af met ademend materiaal. Wanneer de plant toch vorstschade oploopt zal de camelia namelijk haar bladeren verliezen. Deze komen gelukkig wel vanzelf weer terug in de loop van het jaar, zeker wanneer je de plant naar een beschutte plek verhuist.

 

Camelia als kuipplant verzorgen

  • Wanneer je de camelia als kuipplant houdt, kun je de plant tijdens vorst het beste op een lichte en koele plaats zoals een schuurtje zetten.
  • De plant hoeft niet vaak verpot te worden, je kunt de plant beter jaarlijks de bovengrond verversen met humus of de plant zo nu en dan bij voeden.
  • Stop met bemesten wanneer de bloemknoppen gevormd zijn.
  • Tijdens de Camelia genoeg aan één keer per week water en in de winter nog maar één keer in de maand.
Lees meer  Vroegbloeiende klimplanten

 

Camellia japonica

Snoeien van de camelia

  • De camelia groeit lekker langzaam, zo’n 15 tot 20 centimeter per jaar.
  • De eerste jaren hoef je dan ook niet te snoeien (vaak pas na een jaar of 10 na de aanplant)
  • Je snoeit altijd pas na de bloei.
  • Beperk de snoei tot enkele uitstekende takken en laat de plant verder met rust.
  • Als je de tak afknipt, loopt het laatste zijtakje vanaf het snoeipunt weer uit. Kijk daarom waar de zijtakken heen groeien en bepaal zo nieuwe vorm van je camelia.
Bekijk deze snoeischaren: h1 { font-size: 25px; } Bekijk deze snoeischaren: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686044501420", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000070116793","familyId":"","siteId":"59292","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"GARDENA%20-%20Classic%20B/S%20Bypass%20-%20Snoeischaar%20-%20%D8...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686044642260", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000070116791","familyId":"","siteId":"59292","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"GARDENA%20-%20Comfort%20B/S-XL%20Bypass%20-%20Snoeischaar%20...","linkSubId":""};

De juiste standplaats en plek in de tuin

Door haar tropische uiterlijk heb je de neiging om voorzichtig met de camelia te zijn te zijn en haar te verwennen met een beschut plekje. Dat is op zich niet verkeerd, maar niet iedere beschutte plek is geschikt.

  • Camelia verdraagt bijvoorbeeld geen plek tegen een muur op het zuiden, terwijl je juist zou denken dat dit ideaal is. De knoppen moeten namelijk koel blijven om zich te openen.
  • Een plaatsje in de halfschaduw heeft duidelijk de voorkeur.
  • Zoek in ieder geval een plekje waar geen vroege ochtendzon komt. Als de knoppen te snel opwarmen na een nachtvorst kunnen ze afvallen.

 

Plantcombinatie tip

Geef je tuin een extra bloemenboost door aan de voet van de camelia bijvoorbeeld longkruid (Pulmonaria) of sneeuwklokjes te planten. Die bloeien in dezelfde periode als de camelia.

Sneeuwklokje

De camelia als kuipplant

De soorten die niet helemaal winterhard zijn, doen het prima in een pot. Zet die wel bij vorst binnen op een koele en lichte plaats, bijvoorbeeld een schuur. Je kunt de plant beter iets vaker voeden of eens per jaar de bovengrond verversen met humus, in plaats van de camelia regelmatig te verpotten,. In de herfst geef je de plant een keer per week water en in de winter nog maar een keer per maand. In de lente voer je het dan weer langzaam op.

Lees meer  Rozen planten

 

Weetjes over de Camelia

  • Er bestaan zo’n tachtig soorten camelia, allemaal afkomstig uit het Verre Oosten.
  • Camelia kleurt je tuin, balkon of terras al vroeg in het jaar terwijl de meeste planten en bomen dan nog bezig zijn om in het blad te komen.
  • Lage temperaturen zijn op zich niet schadelijk. Deze groenblijvende balkonplant moet zelfs eerst vorstprikkels krijgen voordat ze weer als een van de eerste tuinbloemen in het vroege voorjaar kan bloeien.
  • Van een ander familielid (Camellia oleifera) worden de zaden verwerkt tot (enorm dure) olie. Deze olie wordt in Oosterse landen gebruikt om mee te koken, maar staat ook bekend om de cosmetische werking. De olie bevat anti-oxidanten, zorgt voor bescherming van de lichaamscellen, de versterking van het immuunsysteem en voor een goede voeding van huid en haar.
  • Er is een wereldberoemd familielid dat in elk huishouden is te vinden. Dat zijn de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis, de theeplant.

 

De meest gestelde vragen over camelia’s

Tot slot nog de antwoorden op de drie meest gestelde vragen over de camelia:

1. Wanneer plant je een camelia? 

Plant de camelia pas in je tuin zodra hij ongeveer 1 meter hoog is, daarvoor behandel je de kleine plant als kuipplant. Het best plant je hem in het voorjaar, zodat er zich nog voor de winter nieuwe wortels kunnen vormen.

2. Welke cameliasoort is het meest winterhard? 

Bij strenge vorst kunnen sommige camelia’s alsnog schade oplopen. De soort Camellia oleiferais het best bestand tegen de koude winters.

3. Wat is er aan de hand wanneer een camelia gele bladeren krijgt? 

Als de plant geel blad krijgt kan dat een teken zijn dat hij te droog staat of dat de grond niet in goede conditie is. Bij de camelia betekent dit vaak dat de grond onvoldoende magnesium bevat. Maar let op! Er zijn inmiddels ook botanische cameliasoorten die geel bloeien, de C. nitidissima is daar een voorbeeld van.