Vaste planten

Zeker in een border is het mooist om de grootste planten achterin en de kleinere meer naar voren te planten. Maar doe dat niet te strak, zorg dat er geen 'tribunegevoel' ontstaat. In een perk waar u van alle kanten omheen kunt lopen, zet u de hoogste planten natuurlijk in het midden. Zorg ook dat de bloemkleuren niet hard op elkaar 'botsen'. Zachte overgangen zijn het mooist. Zet er anders witbloeiende of zilverbladige planten tussen. Dat werkt altijd.

 

Voor de zon

Mooie plansoorten die graag in de zon staan zijn Pioenen bloeien mei-juni, hoge en lage baardirissen april-juni, klokjesbloemen juni-augustus, riddersporen juni-oktober, duizendblad juni-september, salie juni-juli, vlambloemen juni-september, grijsbladige ezelsoor juni-augustus, bergamotplant juli-september, daglelie mei-oktober en zonnehoed juli-september.

Voor de schaduw

Mooie soorten die graag in de schaduw staan zijn Kaapse vergeet-mij-niet april-mei, gebroken hartje april-mei, schuimbloem mei, voorjaarszonnebloem mei, akelei mei-juni, ooievaarsbekken bijv. de zacht karmijnroze 'Patricia', juni-september, geitebaard juni-juli, vrouwenmantel juni-juli en de spirea juni-september. Zet er varens, hosta's enz. als bladplanten tussen.
 

Lees meer  Schaduwplanten op droge grond