Zwarte planten zie je steeds meer zowel binnen als buiten, als solitair of in combinatie met andere soorten. Ze vormen absoluut een blikvanger en creeëren een bijzondere sfeer. Onderstaand een aantal van onze favorieten.

Zwarte Vlier Sambucus nigra: dit is een kleine bladverliezende heester die ongeveerd 3 meter hoog wordt. De plant heeft een aantal bijzondere eigenschappen: lange, bijna zwarte bladeren met lichtroze kleine bloemen met een lichte citroengeur. Na de bloei verschijnen trossen kleine eetbare zwarte bessen waarvan je bijvoorbeeld jam kunt maken. Het is een winterharde plant die zich goed aanpast aan alle grondsoorten en liefst een plaats krijgen in de zon of halfschaduw.

Zwarte Petunia: er zijn meerdere zwartsoortige beschikbaar, bijvoorbeeld de ‘Black Ray’, ‘Phantom’ of ‘Black Cherry’. Petunia’s zijn eenjarige planten met een compacte vorm en is ideaal voor zowel in de tuin als in potten. Deze soorten hebben kleine donkergroene bladeren en trompetvormige bloemen met donkerrode bijna zwarte kleur. Het zijn hele dankbare bloeiers vanaf het late voorjaar tot soms wel in de herfst. Zorg dan wel voor regelmatig wat extra voeding, zeer regelmatig water geven vooral in de droge periodes en verwijder de uitgebloeide bloemen. De Petunia zal je rijkelijk belonen voor een goede verzorging!

OphiogonSlange baard Ophiopogon planiscapus Niger: dit is een compacte kruidachtige vaste plant met diep paarse bladeren die uiteindelijk zwart worden. In de zomer verschijnen kleine lila bloemen wat een prachtig combinatie vormt met het donkere blad. De plant wordt ca. 20 cm. hoog en is winterhard en bladhoudend. De plant voelt zich het prettigst in de zon/halfschaduw en doet het heel goed in potten of in borders als bodembedekker.

 

 

 

Aronskelk Zantedeschia Schwarzwalder: prachtige border of kuipplant met lange donkergroene bladeren. Deze vaste, winterharde plant wordt ca. 50 cm hoog en doet het het best in de halfschaduw. In de zomer verschijnen de tulpvormige donkere zwarte bloemen. Een geweldige plant voor aan de rand van een vijver.

Lees meer  Vurige begonia Glowing Embers

PhormiumNieuwzeelands vlas Phormium Platt’s Black: is een vaste plant die ca. 60 cm. hoog wordt. De bladeren zijn langwerpig en hebben een donkeren bijna zwarte kleur. Het is een redelijk winterharde plant die zich goed aanpast de bodemsoort en zowel in zon als schaduw goed gedijt. Niet laten uitdrogen en regelmatig voeding geven zorgt voor een nog betere bladkleur.

 

 

 

 

vraag_het_tuinen
Stel jouw tuinvraag
Heb je vragen over dit artikel, een ander onderwerp of wil je iets delen? Deel het via onze Facebook pagina en wij zullen je vraag z.s.m. beantwoorden.
Voor meer tips volg ons ook op TwitterGoogle+ en Pinterest.