Tulpen zijn de bekendste bloembollen ter wereld. Maar waarom zijn deze lentebloemen eigenlijk zo gewild? Dit komt door de aantrekkingskracht, veelzijdigheid en rijke historie van de bloem. Lees de 10 weetjes over tulpen en je begrijpt waarom deze bollen onmisbaar zijn in de tuin.

1. Wereldwijd

Nederland is het epicentrum van tulpenbollen. Dit kleine landje exporteert jaarlijks bijna 2,5 miljard tulpenbollen naar andere landen. Nederland is hier koploper in vanwege de perfecte grond die het land heeft om de bollen in te telen. Dat is maar goed ook, want zo kunnen mensen over de hele wereld van deze kleurrijke voorjaarsbrengers genieten.

2. Soorten tulpen

De 2,5 miljard tulpenbollen die Nederland exporteert, bestaan uit 8.000 verschillende soorten. De 23 grootste soorten zorgen voor 40% van de tulpenproductie en worden verkocht in tuincentra of gebruikt voor de bloemproductie. De gele tulp ‘Strong Gold’ is veruit het populairst. De rood met witte tulp ‘Leen van der Mark’ staat op nummer twee.

tulp

3. Tulpenmanie

Aan het begin van de zeventiende eeuw brak de ’tulpenkoorts’ uit. Tulpenbollen werden in korte tijd extreem veel waard. Ze werden op papier verkocht voor enorme bedragen, terwijl de bol vaak nog in de grond zat op het moment dat hij werd verkocht. Een enkele tulpenbol was in die tijd evenveel waard als een heel grachtenpand in Amsterdam.

4. Kleurrijk

Er zijn tulpen in bijna alle kleuren van de regenboog. Geel, groen, rood, oranje, paars, roze en meerkleurig. Alleen blauw- en zwart gekleurde tulpen bestaan niet. Sommige soorten komen in de buurt van zwart, maar hebben eigenlijk een donkerpaarse tint. De tulp ´Queen of Night´ komt het meest in de buurt, maar ook deze is niet zwart.

5. Groepen

Wist je dat tulpen worden onderverdeeld in 15 verschillende groepen? Deze onderverdeling zorgt er voor dat je makkelijker kunt zoeken in het grote assortiment aan tulpen. Ze zijn gegroepeerd op basis van bloeitijd en bloemvorm. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele, dubbele, gefranjerde, leliebloemige, botanische en parkiettulpen en bestaan er vroeg- en laatbloeiende tulpen.

Lees meer  Helleborus: praktische tips en verzorgingsadvies

tulpen

6. Lentekriebels

Tulpen staan voor het voorjaar. Na de donkere en koude wintermaanden brengt deze bloem dat o zo gewenste beetje vrolijkheid op straat en in de tuin. De sprankelende kleuren en de open gaande knoppen brengen een lach op je gezicht. Vanaf maart beginnen ze met bloeien. Zeg je tulpen, dan zeg je lente!

7. Veredelen

Ondanks de grote keuze in tulpen, worden er nog volop nieuwe soorten veredeld. Dit is het kruisen van tulpen met hele goede eigenschappen om zo nieuwe cultivars te krijgen. Het kan zomaar zijn dat er toch een nieuwe kleur of vorm wordt ontdekt, misschien wel die felbegeerde zwarte tulp… Wist je dat er 20 jaar nodig is voordat een nieuwe tulp in het tuincentrum te koop is?

Lees meer over de tulp

zwarte tulp, tulpen, tulp, weetjes, tuinen.nl

8. Maandenlang

Als je het slim aanpakt, geniet je maandenlang van tulpen in de tuin; vanaf begin maart tot eind mei. Dit doe je door ze met verschillende bloeitijden te planten. Je kunt ze ook in laagjes planten, dit wordt lasagne beplanting genoemd. Wanneer de tulpen eind mei zijn uitgebloeid, nemen de vaste planten en eenjarige perkplanten de bloei over.

9. Botanisch

Wist je dat er soorten zijn die ieder jaar bloeien en zelfs vermeerderen? Dit zijn botanische tulpen. Ze worden ook wel ‘dwergtulpen’ genoemd omdat ze klein en fijn blijven. Het zijn echte koplopers want de meeste botanische soorten bloeien het vroegst van alle soorten. De bekendste  zijn sylvestris, tarda en turkestanica.

 

dwergtulp, tulpen, tulp, weetjes, tuinen.nl

10. Potten

Heb je een balkon of terras? Dan kun jij ook van tulpen genieten. Ze zijn namelijk heel geschikt om in potten te planten. Het is belangrijk dat de pot groot genoeg is; minimaal zes keer zo hoog als de bloembol. Zo ligt er onder en boven de tulpenbollen een laag grond van drie bollen hoog. Zorg ook voor een gat onderin de pot, zodat het teveel aan water kan weglopen.

Lees meer  Gekleurde zomerbloemen

Foto’s: iBulb & Shutterstock