Met deze vlinderplanten vol nectar lok je tal van vlinders naar je tuin; heel nuttig, want net als bijen hebben ze het erg moeilijk. Plant of zaai ze wel op een zonnige plek, want vlinders houden van warmte.
Verbeter de biodiversiteit met vlinderplanten
Vlinders zijn niet alleen mooie, maar ook nuttige insecten. Mede door droogte, maar ook door ‘verstening’ van tuinen, hebben deze insecten het soms best moeilijk om aan voldoende nectar te komen. Je kunt ze een handje helpen door speciale vlinderplanten in je tuin te planten. Hiermee lok je deze insecten en verbeter je meteen de biodiversiteit in je tuin. Naast vlinderplanten, kun je ook bloemenmengsels zaaien voor bijen. Ook zij kunnen je hulp goed gebruiken.
1 Lunaria annua (judaspenning)
Judaspenning is geweldig voor wie een niet al te nette tuin heeft. Want zoals veel andere tweejarige planten zaait hij zich rijkelijk uit en als je de zaailingen ongemoeid laat, kun je hem her en der in de tuin tegenkomen. Deze spontaan opgekomen planten geven de een ongedwongen sfeer. Judaspenning bloeit al vroeg in het jaar en de bloemen zijn erg in trek bij koolwitje en oranjetipje. Voor het oranjetipje is judaspenning bovendien een goede waardplant; de rupsen zijn dol op de (nog groene) zaaddozen.
* hoogte: 50-80 cm
* standplaats: zon-halfschaduw
* bloeitijd: april-mei
2 Lavandula angustifolia (lavendel)
Behalve een rijke bloei met mooie lila bloeiaren, die heerlijk geuren, heeft deze lavendel ook mooi zilvergrijs blad dat bij aanraken een intense lavendelgeur verspreidt. De kleine bloempjes bevatten veel nectar, bijen en vlinders komen er dan ook massaal op af! Lavendel past in elke type tuin en doet het ook goed in een pot op het terras of balkon. Als hij maar op een zonnige en warme plek staat, in goed doorlatende, liefst schrale grond. Knip hem twee keer per seizoen – half april en direct na de bloei – voor een mooi, compact struikje dat jaar na jaar uitbundig blijft bloeien.
* hoogte: 50 cm
* standplaats: zon
* bloeitijd: juni-augustus
3 Rudbeckia fulgida (zonnehoed)
Wil je de zomerzon na augustus nog even vasthouden, plant dan nu deze zonnehoed. Van zijn stralende, goudgele bloemen kun je tot in oktober genieten. Ook vlinders en bijen zijn blij met zo’n late nectarbron! Rudbeckia fulgida is een makkelijke vaste plant die dankzij zijn stevige stengels geen steun nodig heeft. Zet hem dan wel op een zonnige plek, daar geeft hij ook de meeste bloemen. Verkrijgbaar zijn diverse cultivars, zoals de 60 cm hoge ’Goldsturm’. Alleen vanwege zijn naam zou je deze al in de tuin willen hebben!
* hoogte: 60-100 cm
* standplaats: zon
* bloeitijd: augustus-oktober
4 Aster ageratoides ’Starshine’ (herfstaster)
Welke herfstaster je ook kiest, deze uitbundige late bloeiers trekken altijd veel vlinders. Het is dan ook een van de Top 10 vlinderplanten die de Vlinderstichting aanbeveelt. Je kunt kiezen uit een breed scala aan herfstasters: met bloeitinten in paarse, roze, lila, karmijnrood of wit, enkel- of dubbelbloemig, compact groeiend of juist hoog en weelderig met 120 cm lange bloeistengels. ’Starshine’ zit er tussenin; het is een gezonde cultivar met stevige stengels die mooie bossen bloemen geven.
* hoogte: 60 cm
* standplaats: zon
* bloeitijd: augustus-november
5 Salvia nemorosa ’Blauhügel’ (salie)
Vasteplant-salvia’s zoals deze Salvia nemorosa ’Blauhügel’ zijn heel dankbare borderplanten. Ze zijn makkelijk en bloeien in het voorjaar met een zee aan bloemen. Knip je de planten na de bloei terug dan bloeien ze in de zomer nog een tweede keer, een leuk extraatje! Ze houden van zon, warmte en goed doorlatende grond. En door hun lichtblauwe bloeiaren zijn ze makkelijk te combineren met andere vaste planten.
* hoogte: 70 cm
* standplaats: zon
* bloeitijd: juni-juli
Tip: Zorg naast vlinderplanten ook voor waardplanten in je tuin, waar vlinders hun eitjes op af kunnen zetten. Dat kunnen brandnetels zijn, maar ook damastbloem, Oost-Indische kers, vlinderstruik of klimop.
Verbena bonariensis (ijzerhard)
Houd je van een nonchalante sfeer in je tuin, plant dan eens een paar van deze Verbena’s. Hun hoge, ijle bloeistengels wiegen mee op de wind en geven een mooi, transparant beeld waardoor ze ook vooraan in de border kunnen staan. De kleine lila bloemschermen aan het eind van de stengels bieden maandenlang nectar aan vlinders. Houd er rekening mee dat Verbena bonariensis een tweejarige plant is die zich rijkelijk uitzaait. Leuk, want zo raak je deze speelse plant niet kwijt! Overtollige zaailingen trek je er makkelijk uit.
* hoogte: 100-140 cm
* standplaats: zon
* bloeitijd: juli-oktober
7 Phlox ’Border Gem’ (flox)
Deze mooie, lila flox behoort tot de zogenaamde Paniculata groep. Dit zijn sterke, gemakkelijke borderplanten die veel bloemen geven die ook nog eens heerlijk zoet geuren. Bovendien zijn deze heel geschikt als snijbloem. Wil je de vlinders verwennen, pluk de bloemen dan niet maar geniet ervan in de tuin. Phlox ’Border Gem’ bloeit lila, maar je kunt ook kiezen voor bloeitinten in roze, rood, blauw, paars of wit, al dan niet met een contrasterend oog in het hart van de bloemen. Plant ze in goed doorlatende grond die voldoende voeding bevat.
* hoogte: 100 cm
* standplaats: zon
* bloeitijd: juli-augustus
8 Agastache ’Blue Fortune’ (dropplant)
De dropplant geeft ook een rijke zomerbloei die niet lijkt op te houden en die talloze vlinders trekt. Een aanrader dus! Wrijf over de bladeren en er komt een intense anijsgeur vrij; daarom wordt deze plant ook wel anijsnetel genoemd. Zaait Agastache foeniculum zich rijkelijk uit, bij ’Blue Fortune’ is dit niet het geval omdat deze geen zaad vormt. Het voordeel is dat deze cultivar daardoor extra lang bloeit. Plant dropplanten in droge, goed doorlatende grond want staan ze ’s winters te nat dan vallen ze weg.
* hoogte: 100 cm
* standplaats: zon
* bloeitijd: juli-september
9 Buddleja ’Lochinch’ (vlinderstruik)
De ultieme plant voor vlinders is natuurlijk de vlinderstruik. De grote, vaak wat overhangende bloeipluimen bestaan uit ontelbaar veel nectarbloempjes die door veel verschillende vlinders worden bezocht. Een vlinderstruik brengt dan ook echt leven in de tuin! Erg elegant is Buddleja ’Lochinch’ met zijn lila bloeipluimen en zijn smalle, grijsgroene bladeren die ’s winters deels aan de struik blijven hangen. Snoei vlinderstruiken elk voorjaar (eind maart) fors terug voor een rijke bloei.
* hoogte: 3 m
* standplaats: zon
* bloeitijd: augustus-september
10 Centranthus ruber (spoorbloem)
Deze zomerbloeier heeft mooie roze bloemen die in de border goed zijn te combineren. Het is geen plant die jaren meegaat maar op een droge, warme plek kan hij zich rijkelijk uitzaaien waardoor je hem toch behoudt. De cultivar ’Coccineus’ heeft opvallende karmijnrode bloemen, ’Albus’ bloeit met witte bloemen.
* hoogte: 60 cm
* standplaats: zon
* bloeitijd: juni-juli
Lees ook: Vlinderlokkende planten
:😀
Allemaal aanwezig.
Laten we even voorop stellen dat vlinders niet alleen verdwijnen door steen en droogte maar ook omdat mensen angst hebben voor rupsen en denken dat de hele tuin eraan gaat zodra er een rups is. Planten voor de vlinders zijn hartstikke goed maar waardplanten voor de rupsen net zo belangrijk.
Ik heb nu 2 jaar koninginnekruid staan die niet meer geuren.
Waaraan zou dit liggen?
Al een hele tijd lavendel in de tuin 4 struiken en een boompje