Wil je al vroeg in het seizoen een voorjaarsgevoel, zorg dan voor een paar vroegbloeiende heesters in je tuin. Met hun kleurige bloei trekken ze alle aandacht.

1 Magnolia x soulangeana (beverboom)

Deze forse heester of kleine boom heeft een zonnige plek en ook voldoende ruimte nodig, want op den duur groeit hij breed uit. Als zijn takken in april-mei zijn getooid met de roze-witte, tulpvormige bloemen is het een plaatje! Magnolia x soulangeana staat het liefst op enigszins vochtige grond die bovendien licht zuur is. Hij is verkrijgbaar als heester, als hoogstam boom of als meerstammige boom. Snoei een magnolia zo min mogelijk, knip alleen zo nodig dode, beschadigde of kruisende takken weg.

* hoogte: 6 m
* standplaats: zon
* bloeitijd: april-mei

Magnolia x soulangeana, beverboom, heester, bloei, vroegbloeiend, tuinen.nl, lijstje

 

 

2 Camellia japonica (camelia)

In februari, als we onderhand toe zijn aan wat meer leven in de tuin, staat deze wintergroene struik soms al in bloei. De grote bloemen in roze, rood, lichtgeel of wit ogen erg exotisch, iets wat je eerder verwacht in de zomermaanden. Het aantal cultivars en daarmee de variatie in bloemvormen of -tinten is groot, waarbij je kunt kiezen tussen enkel- of dubbelbloemig. Camelia houdt van een voedzame, humeuze zure grond. Zet hem op een beschutte plek om vorstschade te voorkomen.

* hoogte: 2 m
* standplaats: halfschaduw
* bloeitijd: februari-april

Camellia japonica, camelia, heester, bloei, vroege bloeier, tuinen.nl

 

 

3 Ribes sanguineum ’King Edward VII’ (rode ribes)

Deze ouderwetse struik wordt niet meer zo vaak in tuinen aangeplant, terwijl het een probleemloze plant is die in bloei erg mooi is. De hangende bloemtrossen zijn in trek bij bijen en hommels, maar verspreiden wel een wat onaangename geur. De gewone Ribes sanguineum bloeit roze, ’King Edward VII’ heeft donkerroze bloemen. Erg mooi is ook de witte Ribes ’White Icicle’. Ribes bloeit op tweejarig hout; snoei na de bloei een vierde deel van de oudste takken diep weg om te zorgen dat de struik vitaal blijft en elke jaar goed bloeit.

* hoogte: 2 m
* standplaats: zon-halfschaduw
* bloeitijd: april-mei

Ribes sanguineum ’King Edward VII’, rode ribes, heester, bloei, vroege bloeier, tuinen.nl

 

 

4 Chaenomeles speciosa (Japanse sierkwee)

Deze 2 m hoge en minstens even brede struik bloeit met 3-5 cm grote rozerode bloemen, gevolgd door gele appelvormige vruchten die heerlijke geuren. In het najaar kun je deze 4-6 cm grote vruchten oogsten en gebruiken als decoratie of om er jam of sap van te maken. De takken van deze sierkwee hebben forse doorns, waardoor de struik geschikt is voor een ondoordringbare haag.

Lees meer  Snoeien in juni

* hoogte: 2 m
* standplaats: zon
* bloeitijd: maart-april

Chaenomeles speciosa, Japanse sierkwee, lijstje, bloei, heester, vroege bloeier, tuinen.nl

 

 

5 Syringa meyeri ‘Palibin’ (dwergsering)

Vind je een boerensering te groot voor je tuin, maar houd je wel van zijn heerlijk geurende bloemen, kies dan een dwergsering zoals deze Syringa meyeri ’Palibin’. Deze compacte struik wordt niet hoger dan zo’n 120 cm. Net als de boerensering bloeit hij uitbundig met lila bloeipluimen – maar dan in een kleinere variant – die een heerlijke geur verspreiden. Een paar bloeiende takken in een vaas zorgt ook binnen voor een lekker geurtje.

* hoogte: 120 cm
* standplaats: zon-halfschaduw
* bloeitijd: mei-juni

Syringa meyeri ‘Palibin’, dwergsering, heester, vroege bloeier, lijstje, bloei, tuinen.nl

 

 

6 Corylopsis spicata (schijnhazelaar)

Schijnhazelaar bloeit – net als de toverhazelaar waaraan hij verwant is – al vroeg in het seizoen, voordat de bladeren verschijnen. Ook geuren de bloemen heerlijk zoet; ze zitten met 7-10 bij elkaar aan hangende lichtgele bloemtrossen. Corylopsis spicata is een wat grillig gevormde, grove struik die 2 m hoog en vrij breed wordt. Vind je dit te groot? Kies dan Corylopsis pauciflora, een fijn vertakte struik die slechts 1-1,5 m hoog wordt. Deze bloeit uitbundig, met wat kleinere bloemtrossen, en hij bloeit al wat eerder. Het nadeel is wel dat de bloemen meer kans hebben op schade door nachtvorst. Zowel Corylopis spicata als C. pauciflora houden van humeuze, goed doorlatende grond.

* hoogte:  2 m
* standplaats: zon-halfschaduw
* bloeitijd: maart-april

Corylopsis spicata, schijnhazelaar, heester, bloei, vroege bloeier, lijstje, tuinen.nl

 

 

Tip: Snoei voorjaarsbloeiende heesters nooit in de winter, want dat gaat ten koste van de bloei.

 

7 Prunus serrulata (Japanse sierkers)

In april-mei zorgen Japanse sierkersen met hun uitbundige bloei voor een feestelijke aanblik. En ook daarna als de bloemblaadjes naar beneden dwarrelen en voor een kleurig tapijt zorgen. Japanse sierkersen zijn verkrijgbaar in diverse boomvormen; met een brede kroon, een zuil- of treurvorm, met witte of roze bloemen en meestal gevuldbloemig. Op een zonnige plek bloeien ze het best. Een Japanse sierkers houdt niet van natte grond.

Lees meer  8x mooie pioenen

* hoogte: 5-8 m
* standplaats: zon
* bloeitijd: april-mei

Prunus serrulata, Japanse sierkers, heester, bloei, vroege bloeier, lijstje, tuinen.nl

 

 

8 Forsythia x intermedia (Chinees klokje)

Forsythia heeft een oubollig imago en toch kan het leuk zijn er een in je tuin te hebben. Want de uitbundige knalgele bloei zo vroeg in het seizoen oogt toch heel feestelijk. En wat dacht je van een paar bloeiende takken in een vaas? Forsythia kun je voortrekken; snijd wat takken af als ze nog in knop zitten, door de warmte komen ze binnenshuis veel eerder in bloei dan buiten!

* hoogte: 3 m
* standplaats: zon
* bloeitijd: april

Forsythia x intermedia, Chinees klokje, lijstje, heester, bloei, vroege bloeier, tuinen.nl

 

 

9 Pieris japonica ’Katsura’ (rotsheide)

Tuinier je op zure, humeuze grond, dan is deze 1m hoge wintergroene heester heel geschikt. De grond moet wel voldoende vochtig zijn, want rotsheide kan anders uitdrogen. Pieris japonica ’Katsura’ heeft glimmend groen, leerachtig blad waar de hangende trossen met urnvormige, roze met witte bloempjes in het vroege voorjaar mooi tegen afsteken. Door de bruinrode kleur van het jonge nieuwe blad is deze heester ook iets later in het voorjaar erg decoratief. Een echte blikvanger voor de voorjaarstuin. Niet alleen mooi voor in de border, maar ook fraai in een pot.

* hoogte: 1 m
* standplaats: halfschaduw-zon
* bloeitijd: maart-april

Pieris japonica ’Katsura’, rotsheide, bloei, heester, vroege bloeier, lijstje, tuinen.nl

 

 

10 Kerria japonica ’Pleniflora’ (ranonkelstruik)

Deze sterke heester doet het goed op elke goed doorlatende grond, verdraagt zon én schaduw, en is zelfs bestand tegen droge grond. In de schaduw bloeit hij wel minder rijk. In april verschijnen tussen het frisgroene, nieuwe blad talloze diepgele pomponnetjes. Een op en top voorjaarscombinatie, dat frisgroen met diepgeel! Heb je liever enkelbloemige bloemen, kies dan voor Kerria japonica. Door strenge vorst kan een Kerria invriezen, maar via wortelopslag komt hij weer terug. Kerria bloeit op eenjarig hout; knip daarom na de bloei de uitgebloeide scheuten diep af.

* hoogte: 2 m
* standplaats: zon-halfschaduw
* bloeitijd: april-mei

Kerria japonica ’Pleniflora’, ranonkelstruik, bloei, heester, vroege bloeier, lijstje, tuinen.nl

Lees ook: 10x speelse bodembedekkers