De natuurlijke vijver wordt voorzichtig weer wat populairder en dat is fijn, want water is heel goed voor het dierenleven in je tuin. Het kan een uitdaging zijn om je vijver mooi helder te houden. Bekijk onze 12 tips voor een heldere vijver.

 1 Waterkwaliteit bepalen

Een gezonde vijver heeft helder water. Voor het bepalen van de waterkwaliteit moet je onder andere de hardheid van het water (matig hard water is goed), de pH-waarde (tussen 7 en 9) en het nitraatgehalte (lager dan 25 mg/l) kennen. Je kunt deze waarden met een kant-en-klaar testsetje controleren, bij een ‘jonge’ vijver doe je dat vanaf het voorjaar om de twee weken.

2 Zuurgraad verbeteren

Er bestaan talloze chemische middelen waarmee je de waterkwaliteit kunt verbeteren. Probeer je het liever eerst op natuurlijke wijze, probeer dan de zuurgraad van het water te verbeteren door het inzetten van micro-organismen. Ook zakjes turf onder het wateroppervlak kunnen op langere termijn een goede maatregel zijn.

water testen, ph waarde, heldere vijver, tuinen.nl

3 Algen verwijderen

Algen en weelderig tierend kroos zijn het bewijs dat er in het water te veel voedingsstoffen zitten. Dit probleem kun je het beste aanpakken door het groene goedje uit de vijver te ‘vissen’. Schep zweefalgen en kroos met een zeer fijn schepnet uit het water. Draadalgen kun je goed verwijderen door ze rond een ruwe stok te draaien. Ook bladeren en dood plantmateriaal moet je regelmatig verwijderen. 

4 Regenwater toevoegen

Hard water met een hoog gehalte aan calcium- en magnesiumzouten kun je verbeteren door zacht regenwater aan het vijverwater toe te voegen.

regenwater, heldere vijver, tuinen.nl

5 Voorkom woekeren

Snoeien, delen en schoonmaken is nodig, want vooral in ondiep water groeiende planten hebben de neiging om te woekeren. Verwijder de wortels met een tuinmes. Niet uittrekken, daardoor zou je de vijverfolie beschadigen.

6 Een net over de vijver

In de herfst komen door verterende bladeren in de vijver veel voedingsstoffen in het water terecht. Wie ze niet moeizaam met een schepnet van het wateroppervlak wil vissen, kan beter op tijd een net over de vijver spannen. Dat vergemakkelijkt het werk.

Lees meer  Vlinderstruik snoeien

bladeren, heldere vijver, tuinen.nl

7 Water geven

Het klinkt vreemd, maar ook de planten aan de rand van de vijver moeten water krijgen. Op zeer warme dagen hebben ze net als de planten in de groente- of siertuin extra water nodig.

8 Zuurstof

Voldoende zuurstof is voor het biologische evenwicht van de vijver absoluut noodzakelijk. In een vijver zonder vissen leveren onder water groeiende planten vaak voldoende zuurstof. In water waarin vissen leven, helpt een zogenaamde oxidator. Je kunt ook lucht inblazen met een luchtpompje.

Lees ook: Hoe leg je een vijver aan?

zuurstof, heldere vijver, tuinen.nl

9 Mandjes en kratjes

Waterplanten zet je bij voorkeur in plastic vijvermandjes of oude plantenkratten. Dan kun je ze makkelijk verplaatsen en verzorgen. Je bekleedt ze van binnen eerst met jute om te voorkomen dat de grond uitspoelt. 

10 Laten wennen

Nieuwe vijverbewoners hebben tijd nodig om te wennen. Doe vissen eerst met het transportwater in een grote bak en voeg om de tien minuten wat vijverwater toe. Zo kunnen de vissen wennen aan de temperatuur en kwaliteit van het water in hun nieuwe omgeving. Zet de bak pas na een tot twee uur voorzichtig in de vijver en wacht tot de vissen er vanzelf uit komen. Raak de schubben van de dieren nooit met de handen aan!

vissen, heldere vijver, tuinen.nl

11 Verschillende niveaus

Tuinvijvers met verschillende waterniveaus bieden veel verschillende planten een geschikt leefgebied en hebben weinig verzorging nodig. Grote vijvers blijven vaak heel lang zonder de hulp van mensen ‘schoon’.

 12 Randen wegwerken

Lelijke randen van vijvers kun je goed wegwerken met donkergekleurde turfblokken, natuursteenplaten, kiezels of een houten afdeklijst.

Lees meer over de vijver