Wel eens gehoord van het bloeigat? Als de voorjaarsbloeiende heesters en vaste planten over hun hoogtepunt heen zijn en de zomerbloeiers nog op gang moeten komen, kan het er in de border eind mei wat saai uitzien. Maar niet als je sieruien plant!

1 Bolgewas

Allium, zoals de botanische naam van sierui luidt, is een bolgewas. Ze worden geschaard onder de voorjaarsbloeiende bollen en dat betekent dat ze net als krokussen, narcissen en tulpen in het najaar de grond in moeten. Bloeien doen ze echter pas nadat deze bolgewassen zijn uitgebloeid, namelijk vanaf half mei-juni.

2 Zon

Sieruien staan het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende grond. De grond mag ’s winters niet te nat blijven, want dan kunnen de bollen wegrotten. Maar dat geldt in feite voor alle bolgewassen die je in het najaar in de grond poot.

sieruien, alliums, tuinen.nl

3 Poten

Poten doe je in een vorstvrije periode, tussen oktober en half december. Stop de bollen zo’n 10 cm diep in de grond. Is het erg droog, giet dan regelmatig zodat de bollen wortels kunnen ontwikkelen. Bij strenge vorst kun je je pas geplante Alliums ook beter afdekken met blad of dennentakken.

4 Bloempjes

De meeste sieruien hebben een ronde bloeiwijze, bestaande uit vele miniscule bloempjes. Bij sommige, zoals Allium ’Globemaster’, staan die bloempjes dicht op elkaar en vormen zo echt een kogelronde bol. Maar er zijn ook sieruien met bijzondere spinachtige bloeiwijzen, zoals Allium schubertii.

5 Lange stengel

Wat Allium onder meer tot een aanwinst voor de border maakt, is de kaarsrechte, stevige stengel. Bij sommige sieruien kan deze wel ruim 1 m hoog worden. Eenmaal in bloei leveren die bloeiwijzen, die boven de overige vaste planten uitpiepen, een prachtig schouwspel op.

sieruien, alliums, tuinen.nl

6 Kleurrijk

Alliums zijn er in allerlei tinten lila, paars en roze, en in wit. Ze combineren mooi met vaste planten als akeleien, tuingeraniums en kattenkruid die ook in die periode in soortgelijke tinten bloeien. Of zoek het contrast en poot sieruien tussen de geelgroen bloeiende Euphorbia’s.

Lees meer  De lavatera een overweldigende zomerbloeier

7 Licht in een donker hoekje

Sieruien staan, zoals gezegd, graag op een zonnige plek, maar ook op een plek in de halfschaduw kan Allium een blikvanger zijn. Kies dan Allium nigrum, die crèmewitte bloemen heeft en zo mooi wat licht in een donker hoekje kan brengen.

8 Vlinders zijn gek op sieruien

Wie graag vlinders in de tuin ziet, of de bijen een handje wil helpen, doet er ook goed aan om lekker veel Alliums te poten. De bloemen van de meeste sieruien bevatten namelijk erg veel nectar.

Lees ook: 10x vlinderplanten

sieruien vlinders

9 Gele bladeren

Hoe geweldig ze ook zijn, sieruien hebben wel een nadeel: hun bladeren worden vaak al geel als de bloemen nog in bloei moeten komen. Poot de bollen daarom tussen bossige vaste planten, zoals tuingeraniums, of tussen planten met groot blad zoals hosta’s om het afstervende Allium-blad te camoufleren.

10 Indrogen

Zijn de bloemen uitgebloeid? Laat ze dan vooral staan! De stervormige bloempjes ontwikkelen zich tot kleine zaaddoosjes, waardoor de ingedroogde bloeiwijzen er, boven op hun kaarsrechte stengel, vaak de hele winter prachtig uitzien.

sieruien gedroogd

11 Sieruien in de winter

Sieruien kun je in de winter in de grond laten zitten; ze bloeien het jaar daarna weer, al zullen de bloeiwijzen ieder jaar wat kleiner worden. Zijn ze echt niet mooi meer, rooi ze dan na de bloei en overwinter ze op een droge plek bij circa 20 °C. Poot ze in het najaar op een plek waar niet eerder Alliums stonden, om ziekten te voorkomen.

12 In een vaas

Wist je dat Alliums het ook prima doen op de vaas? Met hun stevige stelen zijn het geweldige snijbloemen. Ook de gedroogde bloemen kun je heel mooi in boeketten verwerken.

Lees ook: Alliums planten