Wel eens gehoord van het bloeigat? Als de voorjaarsbloeiende heesters en vaste planten over hun hoogtepunt heen zijn en de zomerbloeiers nog op gang moeten komen, kan het er in de border eind mei wat saai uitzien. Maar niet als je sieruien plant!
1 Bolgewas
Allium, zoals de botanische naam van sierui luidt, is een bolgewas. Ze worden geschaard onder de voorjaarsbloeiende bollen en dat betekent dat ze net als krokussen, narcissen en tulpen in het najaar de grond in moeten. Bloeien doen ze echter pas nadat deze bolgewassen zijn uitgebloeid, namelijk vanaf half mei-juni.
2 Zon
Sieruien staan het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende grond. De grond mag ’s winters niet te nat blijven, want dan kunnen de bollen wegrotten. Maar dat geldt in feite voor alle bolgewassen die je in het najaar in de grond poot.
3 Poten
Poten doe je in een vorstvrije periode, tussen oktober en half december. Stop de bollen zo’n 10 cm diep in de grond. Is het erg droog, giet dan regelmatig zodat de bollen wortels kunnen ontwikkelen. Bij strenge vorst kun je je pas geplante Alliums ook beter afdekken met blad of dennentakken.
4 Bloempjes
De meeste sieruien hebben een ronde bloeiwijze, bestaande uit vele miniscule bloempjes. Bij sommige, zoals Allium ’Globemaster’, staan die bloempjes dicht op elkaar en vormen zo echt een kogelronde bol. Maar er zijn ook sieruien met bijzondere spinachtige bloeiwijzen, zoals Allium schubertii.
5 Lange stengel
Wat Allium onder meer tot een aanwinst voor de border maakt, is de kaarsrechte, stevige stengel. Bij sommige sieruien kan deze wel ruim 1 m hoog worden. Eenmaal in bloei leveren die bloeiwijzen, die boven de overige vaste planten uitpiepen, een prachtig schouwspel op.
6 Kleurrijk
Alliums zijn er in allerlei tinten lila, paars en roze, en in wit. Ze combineren mooi met vaste planten als akeleien, tuingeraniums en kattenkruid die ook in die periode in soortgelijke tinten bloeien. Of zoek het contrast en poot sieruien tussen de geelgroen bloeiende Euphorbia’s.
7 Licht in een donker hoekje
Sieruien staan, zoals gezegd, graag op een zonnige plek, maar ook op een plek in de halfschaduw kan Allium een blikvanger zijn. Kies dan Allium nigrum, die crèmewitte bloemen heeft en zo mooi wat licht in een donker hoekje kan brengen.
8 Vlinders zijn gek op sieruien
Wie graag vlinders in de tuin ziet, of de bijen een handje wil helpen, doet er ook goed aan om lekker veel Alliums te poten. De bloemen van de meeste sieruien bevatten namelijk erg veel nectar.
Lees ook: 10x vlinderplanten
9 Gele bladeren
Hoe geweldig ze ook zijn, sieruien hebben wel een nadeel: hun bladeren worden vaak al geel als de bloemen nog in bloei moeten komen. Poot de bollen daarom tussen bossige vaste planten, zoals tuingeraniums, of tussen planten met groot blad zoals hosta’s om het afstervende Allium-blad te camoufleren.
10 Indrogen
Zijn de bloemen uitgebloeid? Laat ze dan vooral staan! De stervormige bloempjes ontwikkelen zich tot kleine zaaddoosjes, waardoor de ingedroogde bloeiwijzen er, boven op hun kaarsrechte stengel, vaak de hele winter prachtig uitzien.
11 Sieruien in de winter
Sieruien kun je in de winter in de grond laten zitten; ze bloeien het jaar daarna weer, al zullen de bloeiwijzen ieder jaar wat kleiner worden. Zijn ze echt niet mooi meer, rooi ze dan na de bloei en overwinter ze op een droge plek bij circa 20 °C. Poot ze in het najaar op een plek waar niet eerder Alliums stonden, om ziekten te voorkomen.
12 In een vaas
Wist je dat Alliums het ook prima doen op de vaas? Met hun stevige stelen zijn het geweldige snijbloemen. Ook de gedroogde bloemen kun je heel mooi in boeketten verwerken.
Lees ook: Alliums planten
Antwoorden? Ik zie helemaal geen antwoorden of uitleg… of zie ik het verkeerd?
De blaadjes lijken wel aangevreten, welke dieren lusten deze blaadjes?
Ik heb mijn alliumbollen gerooid om ze een betere standplaats te geven voor volgend jaar. Wat mij verbaasde was dat ik allemaal kleine bolletjes (circa 13 stuks van 1 – 1,5 cm) tegenkwam in de grond. Worden dat op den duur ook grote alliumbollen? Hoe werkt dat precies.
Kan een allium van kleur veranderen?
Ik heb al een aantal jaar paarse en witte in de tuin staan, dit jaar zijn de paarse helaas wit geworden….
Mag je de bloemen na de bloei afknippen?
Geachte , zitten de zaden niet in de bloem zelf ?? Dat wat eruit valt soort pluizen . Geeft dat ook nieuwe planten of bloemen .
Ergens aan het einde van de bloei waren ineens de bladeren allemaal verdwenen (5 sieruien). Is dat normaal of eet een beest (muis bv) de bladeren?
ik ben met 10 bollen begonnen en na jaren staat mijn tuin er vol mee De hoge witte
Prachtig Ik haal ze nooit uit de gronden ze verplaatsen zich ook nog.Is dat normaal?
Mijn sieruien staan onder een magnolia in een zeer grote bloembak. Omdat we op de buiten wonen en een wilde tuin hebben met (helaas) veel mollen en woelratten, durf ik ze niet in volle grond planten.
Er verschijnen bladeren, maar nooit bloemen. Waaraan zou dit kunnen liggen?
Kan ik de bol al direct na de bloei delen en meteen weer in de grond stoppen of moeten ze eerst allebei drogen
Hoe kan ik zien wat de boven of onderkant van de bol is.
aan de onderkant zitten de verdroogde worteltjes (zoals bij prei)
Krijg je het volgende jaar wel een mooiere bloem als je ze direct na de bloei snoeit zoals bij ander bolgewas?
Ik dacht dat je na het eerste jaar de bol op moest graven en delen. Klopt dat?
Kan je de uien in knop op de vaas laten uitkomen?
prachtig om zo n duidelijke uitleg te lezen! bedankt