Een pracht om te zien, deze vijf blikvangers. Ze hebben niet alleen mooie bloemen maar ook een heerlijke geur. Bovendien zijn ze aantrekkelijk voor hommels, bijen en vlinders.

Brem

Brem is een soort waar vlinders graag hun eitjes op leggen. De geur van deze  gelige plant is lichtzoet en doet een beetje denken aan honing. Geef ze een fijn zonnig plekje maar zorg dat de grond vochtig is.

brem, geur, geurige blikvangers, tuinen.nl

Sering

De bloempluimen van de sering verspreiden een heerlijk zoete geur. Seringen bloeien in de maanden mei en juni en kunnen zo’n 3,5m hoog worden. Dwergseringstruiken blijven veel compacter, maar geuren even lekker.

sering, geur, geurige blikvangers, tuinen.nl

Mexicaanse oranjebloesem

Hoewel de naam iets anders suggereert, zijn de bloemen van de Mexicaanse oranjebloesem (Choisya ternata) wit. Ze verschijnen in mei-juni en vormen een mooi contrast met het felgroene blad. Het blad van Choisya ternata  geurt als je het kneust en snoeit. Het ruikt naar jasmijn. Niet alleen de bloemen ruiken; de bladeren geven ook een fris aroma en ruiken naar citrus.

Houd je wél van oranje? Kijk dan naar deze oranje bloeiers!

oranjebloesem, geur, geurige blikvangers, tuinen.nl

Wisselbloem

Wisselbloem (Lantana camara) verandert tijdens de bloei  van kleur. De bloemen zijn een soort toverballen in roze, geel, oranje, lila en wit. De geur is kruidig en warm. Een pluspunt voor deze bloem is dat hij ook vlinders aantrekt, wat de aanblik nog mooier maakt. Let op een juiste bewatering van de plant: als de  wisselbloem teveel water krijgt, klappen de blaadjes naar binnen dicht. Wisselbloem is niet winterhard, haal ze in de herfst tijdig naar binnen om ze vorstvrij te overwinteren.

wisselbloem, geur, geurige blikvangers, tuinen.nl

Roos

Deze bloem laat je hart sneller kloppen, denk maar aan de mooie felle keuren van de bloembladeren. Niet elke roos geurt even goed. Enkele soorten die gegarandeerd zorgen voor een heerlijke geur zijn muskusrozen, de Franse roos (Rosa gallica) en de Japanse bottelroos (Rosa rugosa). Een aanrader is ook de rozerode bourbonroos ‘Mme Isaac Pereire’.

Lees meer  Hagen planten

roos, geur, geurige blikvangers, tuinen.nl

 

Bekijk ook: 10x speelse bodembedekkers