De kleur oranje creëert een warme sfeer. Het kan een mooie toevoeging zijn in je tuin of in de kamer. Tuinen.nl zet 6 prachtige oranje bloeiers voor je op een rij, die jouw tuin of woning nét even wat gezelliger maken.

Goudsbloem

De goudsbloem, ook wel Calendula officinalis genoemd, behoort tot de composietenfamilie. Het is een eenjarige plant met meestal oranje bloemen. Soms zijn de bloemen geel. Goudsbloem kun je eten en wordt zelfs ook medicinaal gebruikt. Ook is het een muggenwerende plant.

Bloei: juni-september

Calendula officinalis, goudsbloem, oranje, oranje bloeiers, tuinen.nl

Keizerskroon

Keizerskroon (Fritillaria imperialis) is verwant aan de bekende kievitsbloem. Ze komen beide uit de leliefamilie. De keizerskroon is een winterhard bolgewas en heeft bijzondere, klokvormige oranje (of gele) bloemen. Mollen en vossen houden niet van de geur, daarom is keizerskroon ideaal om deze uit de tuin te weren.

Bloei: april-mei

Fritillaria imperialis, keizerskroon, oranje, oranje bloeiers, lijstje, tuinen.nl

Zonnekruid

Zonnekruid (Helenium) is geweldige borderplant die bloeit in de zomer. Vlinders en bijen zijn er dol op. Door zonnekruid te scheuren in het voorjaar, kun je de plant vermeerderen. Er zijn heel veel soorten en kleuren, maar een van de bekendste is de oranje Helenium ‘Moerheim Beauty’.

Bloei: juli-september

Helenium, zonnekruid, oranje bloeiers, oranje, lijstje, tuinen.nl

Oost-Indische kers

De bladeren en bloemen van de Oost-Indische kers (Tropaeolum) zijn net als de goudsbloem eetbaar. Deze eenjarige groeit makkelijk en heeft weinig onderhoud nodig. Naar schatting zijn er meer dan 90 soorten, behalve Oost-Indische kers met oranje bloemen zijn er ook met gele of rode bloemen verkrijgbaar. Oost-Indische kers is ideaal om luizen en rupsen te weren uit de (moes)tuin.

Bloei: juni-september

Tropaeolum minus, oost-indische kers, oranje bloeiers, oranje, lijstje, tuinen.nl

Afrikaantje

Het afrikaantje (Tagetes) is niet afkomstig uit Afrika zoals de naam doet vermoeden, maar uit Midden-Amerika. Afrikaantjes doen het goed in de zon of in halfschaduw en hebben een matig voedselrijke grond nodig. Ze functioneren prima als groenbemester en aaltjesbestrijder.

Bloei: juni-oktober

Tagetes, afrikaantje, oranje, oranje bloeiers, lijstje. tuinen.nl

Tulp ‘Prinses Irene’

Een prachtige en bijzondere tulpensoort is de tulp ‘Prinses Irene’. Het is een warm oranje Triumph tulp met paarse ‘vlammen’ en een klein beetje geel. In zon of half schaduw zal deze tulp het goed doen, ze worden zo’n 40 cm hoog.

Lees meer  Maak een lasagne van bloembollen

Bloei: april

Tulp prinses Irene, tulp, oranje, oranje bloeiers, lijstje, tuinen.nl

 

Lees ook: Eenjarigen in vrolijk oranje